Det är Norrbottens media som rapporterar att det gjorts flera observationer närmare land längs Bottenvikskusten. Enligt Eva Mikaelsson på Informationscentralen Bottniska viken gjordes de första observationerna längs Norrlandskusten redan i början av juli, men då rörde det sig i huvudsak om utsjöblomning.
– Nu har det närmat sig land. Vi har fått flera observationer efter kusten, ända upp till Storöhamn i Kalix kommun, säger Mikaelsson till Norrbottens media.
Prover har tagits för att fastslå om det rör sig om giftiga blågröna alger, som kan ge stort obehag vid närkontakt. Informationscentralen rekommenderar därför att man inte badar på platser med algblomning. Det är särskilt viktigt att inte låta barn bada då de kan få i sig algerna genom kallsupar.
Husdjur bör också hållas borta från algblomningarna, då de kan få i sig större mängder alger genom att dricka vattnet eller slicka päls och tassar sedan de gått i vattnet.
Ser man gröna ansamlingar i vattnet som man misstänker är algblomning ska man anmäla det till Informationscentralen, som har säte hos länsstyrelsen i Västerbotten. Centralen har även en Facebooksida med aktuell information om algläget och kontaktuppgifter. Man kan också ringa miljökontoret i kommunen.
Pitekusten har inte heller varit förskonat från giftalger. För precis ett år sedan drabbades Pultviken utanför Rosvik av algblomning, och provtagning avslöjade att det rörde sig om giftalger. Minst en familj råkade illa ut då deras treåring fick starkt kliande utslag efter att ha lekt i vattnet.