Älgbetesskador fortsätter vålla stora problem

Älgbetesinventeringen visar återigen på stora skogsskador i Norrbotten. "Skadenivån är fortfarande oacceptabelt hög", säger Jonas Mårtensson på SCA skog.

Nyskogarna av tall tar stor skada av älgbetningen. Skadorna uppgår till tolv procent i Norrbottens län.

Nyskogarna av tall tar stor skada av älgbetningen. Skadorna uppgår till tolv procent i Norrbottens län.

Foto: Kurt Engström

Piteå2020-07-12 18:30

Skogsstyrelsen släppte under torsdagen rapporten av älgbetesinventeringen för de fyra nordligaste länen. Den visar hur omfattande betesskadorna är på tall av hjortdjur och främst älg. Resultatet visar att Norrbottens län är långt ifrån de nationella målen på fem procent skada. Istället är länet kvar runt tolv procent där länet legat de senaste åren. 

Tidigare delar av rapporten har gjort gällande att det varit positiva resultat i sydligare delar av landet. Jonas Mårtensson, chef för SCA skog, är orolig över utveckling i de norra delarna av landet och anser att förändringar måste ske för att skadorna ska minska. 
– Uppenbarligen har vi inte lyckats. På vissa ställen absolut, men tittar man på den totala skadenivån så är den fortfarande oacceptabelt hög.  Därför måste vi göra förändringar. Att utöka möjligheten att jaga under en period när jaktsäsongen är som bäst tycker vi borde vara ett lämpligt steg, säger han.

Perioden som SCA skog vill prioritera är slutet av september och början av oktober. Det är visserligen mitt under brunstperioden men Mårtensson menar att sen kommer vintern och att tiden innan måste utnyttjas. Sedan några år tillbaka skjuter man älg i Norrbotten även under brunstperioden, och det är en åtgärd han vill se i större delar av Norrland. 
– Svårigheten i framför allt norra Sverige är att antalet jaktbara dagar försvinner snabbt i och med snö och kyla. Så att utnyttja perioden i slutet av september och i inledningen av oktober och skapa fler jaktbara dagar, är nog det effektivaste sättet att öka avskjutningen, säger han. 

Det är inte bara jaktperioden som behöver effektiviseras, Jonas Mårtensson anser att mer älg måste skjutas för att skogsskadorna ska kunna minska. 
– Vi har inte en älgstam som är i balans sett till hur mycket de äter, så vi skulle nog behöva skjuta mer älg, säger Jonas Mårtensson och konstaterar att antalet älgar inte är hela problemet, men en stor del av det. 
– Det finns absolut andra orsaker till tallskadorna, men älgen är fortfarande huvudorsaken. När man tittar på jakt och hur man ska skjuta älgar så finns det en väldigt tydlig korrelation mellan antalet jaktbara dagar och antalet älgar man skjuter, säger han.  

Skogsstyrelsen beräknar att kostnaden för skadorna uppgår till sju miljarder kronor. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!