Vintertid sjunker dagskonsumtionen till 8-10 kilo.
Ungtallar ligger högt upp på önskemenyn och där hungrande älgar drar fram påverkas skogens återväxt drastiskt.
Skadorna räknas i mångmiljonbelopp.
Inventering
Skogsstyrelsen presenterade på torsdagen sin årliga älgskade-inventering, som genomförts i länet varje sommar sedan 2000.- Det finns en klar skiljelinje mellan kust och inland, där kustregionen klarat sig betydligt bättre, säger Heine Krekula från skogsstyrelsen.
Åtta av länets femton olika kretsar inventeras varje år.
- Piteå är det område som klarat sig bäst. Där är de färska älgskadorna mindre än två procent bland ungtallarna. Det är en fullt acceptabel siffra, menar Krekula.
Ökning i Älvsbyn
Luleå och Boden ligger i princip på samma låga nivå som Piteå.I Älvsbyregionen noteras en ökning från tre till fem procent i skadenivån. Råneå och Kalix pendlar runt fem procent.
- Mest märks älgarnas framfart i Överkalix och Pajala där skadesiffran pendlar på ömse sidan av tioprocentsstrecket.
- Vi har inte gjort några mätningar i Arjeplog, där resultatet i fjol var mellan 10-12 procent och därmed sämst i länet, tillsammans med Kiruna. Arvidsjaur var långt ifrån lika hårt drabbat.
Slumpvis
Mätningarna har genomförts i slumpvis avgränsande områden, med hjälp av satellitbilder, GPS och traditionella skogsbesök.- Vi tittar enbart på årsfärska skador. Eftersom det tar minst tio år för skog att passera "ungstadiet" kan det med nya två-, fem- eller tioprocentiga skador varje år orsaka enorma sår i skogsbeståndet, förklarar Heine Krekula.
Ingen vet, eller vill ens gissa, hur många älgar Norrbottensskogarna har att föda. Men eftersom runt 10 000 djur faller offer för gevärskulor per jaktsäsong är stammen ansenlig. Och hungrig.
- Vår inventering ligger till grund för den årliga jakttilldelningen, tillsammans med jägarförbundets observationer och avskjutningsstatistik.
Förutom tall ingår även rönn, vide, sälg, asp, vårtbjörk i älgarnas dagliga spis.
Med viss reservation för björken håller skogsägarna gärna matbordet dukat för övriga träslag.