Alexander får äta med kungen

24-årige Alexander Öhman från Öjebyn har tvingats köpa en ny kostym. På torsdag ska han nämligen äta lunch med kungen, drottningen och kronprinsessan.Alexander är en av fem Piteåbor som utsetts till lunchgäster genom en slogantävling som kommunen arrangerat.

Klar för kungalunch!
Den nyinköpta kostymen sitter som den ska

Klar för kungalunch! Den nyinköpta kostymen sitter som den ska

Foto: Emma Garpebring

PITEÅ2009-08-19 06:00
- Det är min första kostym sedan jag tog studenten, inget klädplagg som jag bär till vardags, men kravet var att man skulle ha kostym, säger Alexander.
Han tycker att det ska bli intressant att prata med kungafamiljen även om han inte följer deras öden och äventyr i någon större utsträckning.
- Jag tycker nog att det vore bättre om Sverige hade en president säger den blivande tandhygienisten som börjar sin utbildning i Umeå under nästa vecka.
Övriga fyra Pitebor som vunnit en plats vid kungabordet är:Greta Björklund, Helen Lindbäck, Gun Wedin och Hengameh Basiri.
Historiska skott
Kungafamiljen kommer med stridsbåt 90 till Pitsund, där de sista skotten på svensk mark avlossades i krig 1809. Kungen kommer att lägga ned en minneskrans över de stupade svenskarna vid den minnessten som finns i Pitsund.Den ryska ambassadören Alexander M. Kadakin kommer att lägga ned en krans över de stupade ryssarna.
Landshövdingen Per-Ola Eriksson och kommunalrådet Peter Roslund håller tal och för den historiska återblicken står Jonas Lundmark, Piteå museum samt Martin Hårstedt, docent vid Umeå universitet. Kören Arctic Light sjunger och ett 60-tal dansare där dansläraren Maria Danell på Musikhögskolan i Piteå har varit koreograf ska underhålla sällskapet.
Många rätter
Efter minneshögtiden blir det lunch på Piteå Havsbad med kungafamiljen och 56 gäster.
Lunchen består av en trerätters måltid komponerad av Mats Frank och Kristoffer Nilsson, kockar på Hotell Nordkalotten i Luleå.
Förrätten består av en Bottenviksgazpacho (tomatsoppa) med inkokt strömming, ortens gravade lax, mandelpotatiskräm, friterad löja, löjsromsmousse och tunnbrödsknäcke.
Till huvudrätt blir det en blandning av olika smårätter: renytterfilé med kantarellkräm, syltad shittakesvamp, lättrökt grissida, rödlöks- och lingonkompott samt stek pitepalt skuren i fyrkanter.
Måltiden avslutas med kall åkerbärssoppa, lättvispad grädde, färska jordgubbar, röda vinbär och blåbär samt chokladflarn.
Därefter åker kungafamiljen vidare till Haparanda.


Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om