Psykiatrins öronmärkta vecka i Piteå gjorde avstamp på lördagen för tionde året i rad.
I Gallerian grupperade Pernilla Nordkvist, Linda Roslin och Anders Lindehag med information och råd av allehanda slag.
Inne på Ernst café på Storgatan serverades parallellt kaffe och bullar som ett led i kampanjen – som följs av en lång rad arrangemang spritt över kommunen hela veckan lång.
– Det är viktigt att jobba långsiktigt för att sudda ut fördomar och den tabustämpel som ofta kopplats samman med psykisk ohälsa, säger Linda Roslin från Piteå kommun.
– Det märks stor skillnad i folks sätt att hantera psykisk ohälsa. Förr smög många in bakvägen till psykiatrin, i dag checkar allt fler in sina besök på Facebook. Det finns ingen anledning att skämmas över att må dåligt, konstaterar Pernilla Nordkvist från Region Norrbotten.
Lena Layouni är ett levande exempel på hur en mångårig och påtaglig psykisk ohälsa kan förbytas i livslust och välmående.
– Jag har varit på botten, allra längst ner. För några år sedan sökte jag hjälp och nu har mitt liv blivit värt att leva.
– Det är aldrig för sent att våga prata om sin situation och be om hjälp, förklarade Lena Layouni, bosatt på Saxofonens gruppboende i Öjebyn.
På stående fot erbjöd hon sig att hålla föredrag öppet inom psykiatrins landmärke, för att stötta andra drabbade att hitta utvägar pch lösningar på sina problem.
– Jag har fått tillbaka min mamma, bror, vänner, bekanta, allt som varit borta under så många år. De har varit en fantastisk resa, säger hon med ett stort leende.