Äldreomsorgen ska granskas

Socialstyrelsen ska granska kommunens äldreomsorg nästa vecka. TV-inslaget från demensboendet i Öjebyn har väckt heta känslor och storm på PT:s hemsida. Många kräver kommunalrådet Peter Roslunds avgång och i går kallade han till presskonferens.

Socialchefen Mikael Lekfalk och kommunalrådet Peter Roslund (S) var märkbart dämpade efter kritiken mot äldreomsorgen i Piteå.

Socialchefen Mikael Lekfalk och kommunalrådet Peter Roslund (S) var märkbart dämpade efter kritiken mot äldreomsorgen i Piteå.

Foto: Gunnar Westergren

PITEÅ2010-09-10 06:00
PT har under det senaste året skrivit helsidor om undersköterskan Elisabeth Marklunds kamp för värdig äldreomsorg i Piteå kommun.
Men det var först när SVT:s Uppdrag granskning uppmärksammade bristen på personal och filmade hur gamla dementa människor blir inlåsta nattetid som kritiken tog fart.
Under gårdagen slogs det kommentera-rekord på PT:s webbsida när upprörda läsare kritiserade kommunalrådet Peter Roslund (S) och hyllade Elisabeth Marklunds insats.
Dämpad stämning
Kritiken från medborgarna nådde även kommunhuset och i går eftermiddags bjöd Roslund och socialchefen Mikael Lekfalk in till presskonferens. Stämningen var dämpad när kommunföreträdarna gav sin syn på Uppdrag gransknings inslag.
- Det var ett kritiskt reportage och inte smickrande för äldreomsorgen i Piteå. Det som främst belystes var bemanningen nattetid och de låsta dörrarna. De missförhållanden som finns måste vi rätta till. Men bristerna vi ser är inte unika och finns på många andra ställen i landet, säger Peter Roslund.
Kommunalrådet är märkbart tagen av den hårda kritiken som i många fall är rena personangrepp.
- Min inkorg är full av upprörda mejl och många uttrycker sig illa mot mig personligen. Men så är det att vara högst ansvarig - i goda tider kan man sola sig i glansen och i dåliga får man ta skiten, säger Roslund.
Låsta dörrar
Socialchefen Mikael Lekfalk har varit i kontakt med Socialstyrelsen som, i både PT och Uppdrag granskning, sågat Piteå kommuns låsta dörrar inom äldreomsorgen och fastslagit förfarandet som olagligt.
- Socialstyrelsen besöker oss och Öjagården nästa vecka. Det är turbulent där - jag har pratat med flera som jobbar natt och alla är överens om att bemanningen är ganska låg, säger Lekfalk.
Tillsammans med Socialstyrelsens oberoende granskning är
Peter Roslund inne på ökade anslag till äldreomsorgen.
- Socialnämnden har äskat sju miljoner kronor till och det räcker till 15 nya tjänster. Ett sådant beslut kan betyda att de första nyanställningarna sker i oktober,
säger kommunalrådet.
Betyder det ökad bemanning på Öjagården nattetid?
- Jag har inte kompetens att bestämma det. Det kan även finnas andra tider under dygnet eller helger. Politikernas uppgift är att fördela de pengar vi har och sedan är det upp till varje verksamhet att bedöma var de behövs bäst. Det kan mycket väl bli nattetid, men jag kan inte fastslå det, säger
Roslund.
Inför 2010 gjorde Piteå kommun besparingar inom samtliga verksamheter och det betydde att 6,7 tjänster försvann inom äldreomsorgen. Nu tillför man 15 tjänster den 1 januari 2011 och siktar på 15 till inom de närmaste åren.
Men enligt Roslund skulle bemanning på varenda avdelning nattetid kosta stora pengar.
- 40 - 50 miljoner per år. Det motsvarar en skattehöjning på 80 - 90 öre för medborgarna, säger Roslund.
Tror du den negativa kritiken påverkar det stundande kommunvalet?
- All information, positiv som negativ, påverkar väljaropinionen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om