Videon är inte längre tillgänglig
Maj-Britt Lindström har tidigare suttit på tunga poster inom politiken i Piteå som kommunalråd och ordförande i socialnämnden, i dag är hon kvar som ledamot i kommunfullmäktige i Piteå och också engagerad inom S-kvinnor i Lillpite där hon är kassör. S-kvinnorna har länge kämpat för att få mer personal och resurser till äldreomsorgen i Piteå.
– Jag har själv drabbats eftersom jag har min man Sune på Munkberga, säger Maj-Britt Lindström och berättar om en incident i sommar som hade kunnat sluta riktigt illa då maken rymde från boendet mitt på dagen och hamnade ute på SCA i Munksund.
Där upptäckte en anställd honom och kontaktade boendet. Maj-Britt Lindström är noga med att ingen skugga ska falla över personalen som gör så gott de kan.
– Men de är förtvivlade, för de hinner inte och de är så utarbetade.
När den senaste budgeten skulle klubbas av kommunfullmäktige i somras blev det droppen som fick bägaren att rinna över. Äldreomsorgens behov var 28 miljoner kronor, alltså 48 fler tjänster på kommunens vård- och omsorgsboenden.
Men det som beviljades var tre miljoner kronor – pengar som ska gå till arbetskläder för personalen.
– Alltså noll kronor till äldreomsorgen. När jag åkte hem hade jag kaos i skallen, säger Maj-Britt Lindström som berättar att hon var den enda under fullmäktige som ställde sig upp vid talarstolen och pratade om behoven för äldreomsorgen och att mer pengar behövs.
De pengar som nu kommer äldreomsorgen till del handllar om de så kallade ”Löfven-pengarna” från regeringen som innebär drygt åtta miljoner kronor de kommande två åren.
– Men Piteå kommun lägger noll kronor på den här oerhört viktiga välfärdsfrågan, säger Maj-Britt Lindström som anser att det pågår en nedrustning av äldreomsorgen i Piteå kommun.
Varför tror du att den här frågan väckte så lite debatt när budgeten klubbades?
– Jag förstår det inte själv, sitter man i kommunfullmäktige så ska man vara engagerad i alla frågor – det handlar om allting i kommunen. Det här var den största summan som begärdes 28 miljoner kronor, och så blev det noll. Jag är så upprörd.
Får bottenbetyg
Hon påpekar att 177 platser försvunnit från vård- och omsorgsboendena sedan 2003 – 80 platser försvann ”över en natt” när framtidens äldreomsorg sjösattes i kommunen.
Att det pågår en nedrustning anser hon märks på en rad olika sätt.
– Först var det Uppdrag Granskning och inlåsningen, sedan har IVO varit här flera gånger och avvikelserrapporterna duggar tätt. I SKL:s rapport ”Öppna jämförelser” får Piteås äldremsorg bottenbetyg. Vi är bland de 25 procent sämsta kommunerna i landet. Vi som legat i topp tidigare, säger Maj-Britt Lindström.
Hon visar rapporten där rött är färgen för ”inte godkänt” – för Piteås del blir det ”rött” på tio av tolv punkter. Delvis kopplade till tid och kontinutet. Det konstateras också att Piteå kommun har en mycket låg personaltäthet.
I Socialnämndens förslag till budget står det också om vad som skulle bli effekterna på sikt om inte mer resurser bevijas till äldreomsorgen – det handlar om ytterligare försämrad arbetsmiljö för personalen och stress, risken finns att fler blir sjukskrivna.
– Under hösten har det också varit mängder av insändare i PT från både upprörda anställda och anhöriga, det här måste tas på allvar, säger Maj-Britt Lindström.
Vad anser du måste hända nu?
– Det är nu det måste vända, Piteå är ingen fattigkommun.
0911–645 25