Äldreboenden med förhöjd riskprofil specialgranskas

Ängsgården och Norrgården ingår i den fördjupade Ivo-granskningen över särskilda boenden med förhöjd riskprofil under coronapandemin.

Ängsgården har varit hårt drabbat av covid-19. Boendet ingår i den fördjupade Ivo-granskningen tillsammans med Norrgården och 89 andra särskilda boenden i Sverige.

Ängsgården har varit hårt drabbat av covid-19. Boendet ingår i den fördjupade Ivo-granskningen tillsammans med Norrgården och 89 andra särskilda boenden i Sverige.

Foto: Christoffer Markström

Piteå2020-07-08 18:45

Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, har genomfört en tillsyn av förutsättningar för individuell vård och behandling på samtliga 1 700 särskilda boenden i landet. Ivo kommer nu fördjupa tillsynen vid 91 boenden med förhöjd riskprofil. I Norrbotten tittar man på tre boenden – ett i Gällivare och två i Piteå.

– Vi granskar de boenden där vi har fått indikationer på att det kan finnas brister som riskerar en jämlik vård för de som bor på boendet. Det kan också vara så att vi har sett en smittspridning på ett äldreboende som gör att vi har valt ut det, säger Marie Åberg, avdelningschef för region Nord vid Ivo.

Ängsgården och Norrgården granskas på grund av en utbredd smittspridning.

Även om det är Piteå kommuns särskilda boenden är det främst Region Norrbotten som granskas.

– Det är Regionerna som har ansvaret för läkarkontakter till de boende. Därför har vi ställt ett antal frågor till Regionen kring hur man har organiserat det och säkerställt att patienten fått en individuell bedömning samt vård och behandling efter den bedömning som har gjorts. Sedan har vi ställt kompletterande frågor till medicinskt ansvarig sjuksköterska i alla kommuner, säger Marie Åberg.

I den fördjupade granskningen har Ivo begärt ut journaler, både boendenas och Regionens, från de som drabbats av covid-19 för att säkerställa att alla har fått en individuell bedömning och vård därefter.

– Det kan handla om läkemedelsbehandling, ställningstagande till palliativ vård eller en bedömning om man är i behov av sjukhusvård. Det är för att se att patienterna har fått en adekvat vård och behandling på den vårdnivån man har bedömt att de behöver.

Journalerna ska vara hos Ivo inom tre veckor.

– Vi tror att vi kan göra en granskning i mitten/slutet av augusti. Sedan kommer vi även behöva intervjua sjuksköterskor som jobbar på boendena. Det här kommer att pågå under sommaren och en bit in på hösten, säger Marie Åberg.

Piteå kommun ser inte den fördjupade granskningen som ett misslyckande.

– Nej, tvärtom. Jag välkomnar granskningen. Finns det några brister i vår verksamhet så vill vi veta det. Hur det här än är så är det sorgligt att vi har fått in smittan på våra äldreboenden. Jag är inte så säker på att vi hade kunnat undvika det, säger Irene Lundqvist, medicinskt ansvarig sjuksköterska vid Piteå kommun.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!