Äldre övermedicineras - kontroll saknas

Det sker en stor övermedicinering av äldre i Piteå kommuns särskilda boenden - det anser Torbjörn Sandlund, Medicinskt ansvarig sjuksköterska, MAS. För att förhindra att de äldre bli sjuka av medicineringen bör läkemedelsgenomgångar göras, men hur ofta dessa sker är i dag oklart.

Hilma (fingerat namn) fyller snart 80 år och tar 16 olika piller varje dag för krämpor som exempelvis hjärtproblem, kärlkramp, urinvägsinfektion, problem med magen och för att förebygga gikt och blodproppar. "Nej, jag tycker inte det är otäckt att äta så många mediciner, jag tar dem bara, oftast tillsammans med maten".

Hilma (fingerat namn) fyller snart 80 år och tar 16 olika piller varje dag för krämpor som exempelvis hjärtproblem, kärlkramp, urinvägsinfektion, problem med magen och för att förebygga gikt och blodproppar. "Nej, jag tycker inte det är otäckt att äta så många mediciner, jag tar dem bara, oftast tillsammans med maten".

Foto: Maria Johansson

PITEÅ2008-10-13 06:00
Frågan om vikten av regelbundna läkemedelsgenomgångar hamnade i fokus efter Uppdrag Gransknings reportage om Gulli Johansson, 75 år, som fick nära elva år förstörda av biverkningar från sina mediciner.
Läkemedelsgenomgångar är en beprövad metod för att förhindra övermedicinering och biverkningar. Det innebär att en läkare tillsammans med berörd personal och en apotekare går igenom alla de äldres läkemedelslistor. Detta för att kunna upptäcka felmedicineringar.
Enligt Socialstyrelsen äter oftast gamla som bor på äldreboenden, får hjälp av hemtjänsten eller ligger inlagda på sjukhus minst tio olika mediciner. Dessutom får var fjärde läkemedel som är direkt olämpliga för gamla människor.
Någon lagstiftning om att läkemedelsgenomgångar ska genomföras existerar dock inte i dagsläget.
- Läkemedelsgenomgångar behövs och vi blir väldigt glada om de görs ute på de boendena, men det är inte kommunens ansvar att de blir gjorda utan landstingets läkare, säger Gunnar Lindberg, avdelningschef för äldreomsorgen i Piteå.
På Piteå kommunens äldreboenden är i dag cirka 80 procent av de gamla dementa och kan inte tala för sig.
I samverkansavtalet mellan
Piteå kommun och landstinget står det att läkemedelsgenomgångar ska göras på alla särskilda boenden en gång per år. Men hur det egentligen ser ut är det ingen som vet i dagsläget, för första gången ska dock Piteå kommun ta reda på det:
- Jag har skickat ut enkäter till alla 26 olika boenden, om två månader hoppas jag kunna ha en mer övergripande bild av läget. Men rent generellt är min uppfattning att det sker en stor övermedicinering av äldre ute på de särskilda boendena, säger Torbjörn Sandlund, Medicinskt ansvarig sjuksköterska, MAS.
Vad tror du det beror på?
- Flera olika orsaker, de anhöriga trycker på, personalen trycker på och det är lätt att lösa problem med piller istället för att ta till andra åtgärder. Många äldre kan exempelvis känna en stor oro, men det kan man också linda genom taktil massage.
Torbjörn Sandlund menar att en lagstiftning på regelbundna läkemedelskontroller absolut behövs:
- Som det är i dag blir det en salig blandning av olika läkemedel. Äldre reagerar också helt annorlunda på läkemedel än vad yngre gör. Det tar längre tid för deras kroppar att bryta ner dem vilket göra att de lagras i kroppen en längre tid och de mår sämre.
"Hyfsat i Piteå"
De läkemedel som finns är i dag testade på friska män och det finns liten forskning kring hur äldre reagerar på olika mediciner. Det är lätt att en biverkan tolkas som en ny åkomma och behandlas med ytterligare ett läkemedel.
- En del läkare sköter nog sitt jobb jättebra, andra gör det sämre. Generellt ser det nog hyfsat ut för Piteås del. Vi är ju också än så länge ganska förskonade från stafettläkare. Men till sist är vi nog där vi också och då måste boendena börja ta ett större ansvar. Det är ju inte enkelt för en helt okänd läkare att bara komma in och säga vilka läkemedel de äldre ska ha och inte ha.

Läkemedelsgenomgångar
I USA finns sedan 20 år tillbaka krav på regelbundna läkemedelsgenomgångar, men i Sverige sker det på frivillig basis.
Äldreministern Maria Larsson vill heller inte lagstifta i frågan utan regeringen har istället skjutit till stimulanspengar som kommuner och landsting kan söka för läkemedelsgenomgångarna.
Enligt en undersökning av Uppdrag Granskning gör bara hälften av landets kommuner seriösa genomgångar av de äldres läkemedel.
Varje vecka får landets sjukhus ta emot äldre och svårt sjuka personer som felbehandlats av sina läkemedel. Kostnaderna för felbehandlingarna uppgår till cirka tio miljarder kronor per år.
Källa:
Socialstyrelsen och
Uppdrag Granskning
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om