Det visar revisionsrapporten "Uppföljning av läkemedelsanvändningen vid kommunens särskilda boenden för äldre" som i dag behandlas av Socialnämnden.
Rapporten är en uppföljning på en tidigare rapport från 2009.
Den sammanfattade bedömningen är att läkemedelsanvändningen vid kommunens särskilda boenden fortfarande inte är ändamålsenlig till alla delar.
Aktiv dialog
När det gäller läkemedelsgenomgångar pekar PwC Kommunal sektor (som genomför rapporten) på att alla de boenden visserligen får en sådan årligen, men att genomgångarna "inte alltid sker i enlighet med den uttalade definitionen". Här krävs en mer aktiv dialog och samverkan på lokal nivå mellan kommunen och primärvården.
När det gäller medicinering med psykofarmaka (samlingsnamnet för neuroleptika, antidepressiva medel, lugnande medel samt sömnmedel) har det till och med skett en ökning sedan 2009 (se faktarutan).
I dag är det 17 procent av de äldre på kommunens särskilda boenden som får mer än tio läkemedel - en ökning från 2009 med tre procent. I Norrbotten är motsvarande siffra 13 procent.
Varför är läkemedelsanvändningen så omfattande ute på boendena?
- Generellt så är de som bor ute på äldreboendena multisjuka med många sjukdomar. Den slutsatsen kan man dra, säger Irene Lundqvist, Medicinskt ansvarig sjuksköterska, MAS, på Piteå kommun.
Komplex fråga
Hon menar att frågan samtidigt är komplex eftersom det är läkarna inom primärvården som skriver ut läkemedlen till de äldre.
- Men det är en viktig fråga och från vårt håll så har vi tagit tag i den och ska jobba med den framåt, säger Iréne Lundqvist och menar att man utifrån det svar som Socialnämnden ger på rapporten också visat att man från deras sida tar frågan på allvar och inte bara rycker på axlarna.
Bland annat ska man nu sätta ett tydligare fokus på läkemedelsanvändningen vid kommunens särskilda boenden.
Rapporten visar också att allt fler läkemedelsavvikelser rapporteras. Från 119 stycken 2009 till 194 stycken bara under perioden januari till april i år.
- Här har vi uppmuntrat personalen att göra avvikelserapporteringar. Att de nu ökar ser vi som ett kvitto på detta, säger Irene Lundqvist.