Sedan tidigare har Svensk Dagligvaruhandels medlemsföretag tagit ett gemensamt beslut om att rekommendera 15-års gräns vid försäljning av energidrycker. Något som följs av många. I vissa fall har enskilda handlar infört 16 år eller till och med 18 år i något fall. Bakgrunden till det gemensamma beslutet är att dagligvaruhandeln vill ta ansvar för att förhindra barn och ungdomar att överkonsumera eller missbruka energidrycker.
Men alla är inte med i Svensk Dagligvaruhandel och följer inte rekommendationen. Det är en anledning till att regeringen gett Livsmedelsverket i uppdrag att utreda frågan. Verkets uppdrag är att lämna förslag på åtgärder för att begränsa tillgången av energidrycker för barn och unga. Till exempel genom att införa en åldersgräns. Uppdraget ska genomföras i dialog med berörda myndigheter och organisationer.
Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) har tidigare uttryckt bekymmer över att inte alla följer rekommendation om 15-års gräns.
”Det finns ingen anledning att man ska utsätta barn och ungdomar för risker” sa Bucht i samband med att Livsmedelsverket fick utredningsuppdraget.
Den som dricker för mycket energidrycker riskerar många obehagliga effekter i form av hjärtklappning, yrsel och huvudvärk på grund av koffeinet. Störst risk löper unga människor som ofta väger mindre än vuxna. Samtidigt har Livsmedelsverket sagt att energidrycker inte är farligt i måttliga mängder. Däremot varnar verket för att blanda energidryck med alkohol.
Samtidigt är det känt att många ungdomar överkonsumerar den här typen av drycker och skolvärlden har larmat om problem. Så även i Piteå. I september 2017 konstaterade Marianne Rova Eriksson, skolsköterska på Porsnäs- och Backgårdsskolan, att särskilt högstadieelever hoppar över lunchen och istället dricker energidryck.
”De får en sockertopp och blir pigga, men det går över snabbt och eleverna blir jättetrötta på lektionstid”.
Försäljningen av energidrycker har ökat explosionsartat. Sedan Sveriges bryggerier började mäta hur mycket som säljs så har försäljningen blivit 18,5 gånger högre. Nu dricker vi minst fem liter per person och år.
I Piteå följer många handlare åldersrekommendationen, men inte alla. En butik säger att kedjan den tillhör inte har infört åldersgräns.
– Däremot får personalen göra en egen bedömning om det är riktigt unga personer som vill köpa, säger butikschefen.