Alarmerande siffror – färre klarar gymnasiekraven

Andelen elever som tar sig in på gymnasiet minskar och främst är det flickornas betyg som sjunker. "Pandemin kan ha påverkat flickornas betyg mer", säger barn- och utbildningsnämndens ordförande Louise Mörk.

Antalet elever som saknar gymnasiebehörighet ökar. I Piteå sticker Solanderskolan ut i Skolverkets statistik, där 23,4 procent av 2022 års utgångselever saknade behörighet.

Antalet elever som saknar gymnasiebehörighet ökar. I Piteå sticker Solanderskolan ut i Skolverkets statistik, där 23,4 procent av 2022 års utgångselever saknade behörighet.

Foto: Simon Olofsson

Piteå2022-10-05 20:00

Antalet elever som saknar behörighet till gymnasiet ökar och 15 procent av svenska niondeklassare saknar i år gymnasiebehörighet. Detta enligt ny statistik från Skolverket. Även i Piteå noteras ett sjunkande antal behöriga elever, och liksom i Sverige i stort är det flickornas betyg som sjunker mest.

– Det är oroande och det är en utveckling man ser i hela landet. Det kan vara så att pandemin påverkat flickornas betyg i större utsträckning än pojkarnas, säger Louise Mörk (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden (BUN) i Piteå kommun.

Louise Mörk lyfter fram coronapandemins effekter tillsammans med en ökande psykisk ohälsa bland barn och unga som troliga förklaringar till de sjunkande betygen. 

– Jag tror att psykisk ohälsa och pandemin är två viktiga faktorer i detta. Vi ser långa köer till barn- och ungdomspsykiatrin där ungdomar skickas till Luleå på grund av personalbrist. De får kanske inte den hjälp de behöver och det kan nog spela in. Det här är också ett problem som kan ses i hela Sverige och det måste nog tas ett grepp på nationell nivå för att komma till bukt med problemen. Många kommuner sitter i samma sits och vi måste hjälpas åt, säger hon.

Dessa siffror visar att allt fler skolelever i Piteå inte tar sig in på ett gymnasieprogram. Hur ska ni politiker agera på dessa uppgifter?

– Vi kommer att göra en analys som kommer med i vår kvalitetsrapport och som ska presenteras för nämnden. Där djupdyker man i resultaten och tar fram möjliga förklaringar till vad detta kan bero på och vad vi kan göra för att arbeta med detta. 

Vad ska ni göra för att vända den negativa utvecklingen?

– Vi måste ge skolorna de förutsättningar de behöver. Vi har dels projektet Hälsofrämjande skola, där skolorna själva söker pengar till hälsofrämjande aktiviteter för elever. Där fick nämnden ett bidrag från kommunfullmäktige. Sen har Musik- och dansskolan också ett projekt som heter Dans för hälsa, säger Louise Mörk och fortsätter: 

– Vi har också ökat antalet socionomer i skolan och tillfört ytterligare resurser till lärare med hjälp av statsbidraget för likvärdig skola. Där är vi lite oroliga nu i samband med det kommande regeringsskiftet. Dessa åtgärder har hjälpt många som har en problematisk frånvaro och liknande problem.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!