Alaa och Mohammed valde framtid i Piteå

Svenskan är nästan perfekt, båda har fått jobb och etablerat sig i Piteå. Med arbete, små barn och villa är framtiden utstakad. "Här blir vi kvar", säger Mohammed Omar. Men familjen Masri–Sayedbakir flyttade.

Familjen har etablerat sig helt i Piteå. "Vi blir kvar här, helt klart", säger Mohammed Omar, här tillsammans med dottern Aisha Omar och frun Alaa Istanbouly vid huset. Sonen Abdo Omar sov sött inomhus.

Familjen har etablerat sig helt i Piteå. "Vi blir kvar här, helt klart", säger Mohammed Omar, här tillsammans med dottern Aisha Omar och frun Alaa Istanbouly vid huset. Sonen Abdo Omar sov sött inomhus.

Foto: Gunnel Ekman

Piteå2021-01-01 18:00
undefined
Familjen har utökats med ett barn och Alaa Istanbouly är föräldraledig med sonen Abdo (fem månader) just nu. Men under helgerna är även Aisha, snart fem år, och pappa Mohammed Omar hemma.

Efter en mödosam flykt från krig och total förödelse i Aleppo, Syrien, kom Alaa Instanbouly och Mohammed Omar till Sverige. Och så småningom Piteå.

– Alaas mamma och bror kom samtidigt till Sverige och bodde redan här, så när vi fick uppehållstillstånd bad vi att få bli kommunplacerade i Piteå, berättar Mohammed.

– De trivdes så bra och pratade så gott om Piteå, fyller Alaa i.

undefined
Aisha Omar har hunnit bli nästan fem år gammal – och nu har hon fått en älskad lillebror också, Abdo (fem månader).

PT träffade familjen i januari 2017, då de precis fått lägenhet i Piteå. Då var dottern Aisha bara 10 månader gammal, född i Sverige men i mammas mage under flykten över Medelhavet.

I dag går Aisha i förskolan, har fått en lillebror, Abdo (fem månader), och familjen bor nu i eget hus på Mossen. Båda Mohammed och Alaa har arbete, fast Alaa är föräldraledig just nu. Mohammed Omar är hotell- och restaurangchef vid Piteå golfklubb och jobbar kvar även under våren, då restaurangen är stängd. 

– Att ha ett arbete är viktigast för att kunna etablera sig, men visst påverkar det att vi har anhöriga här också, säger han och funderar kring att det som invandrare är lättare att bo i en storstad.

– Ta bara det här med att hitta de livsmedel man är van vid ... Men här blir vi kvar, absolut. 

– Vi trivs jättebra, säger Alaa Istanbouly.

undefined
Familjen Masri-Sayedbakir valde att lämna Piteå. Från vänster Mustafa, pappa Shadi Masri, lille Omar, Muhammed och mamma Fatima Sayedbakir. (Arkivbild)

En annan familj som flytt kriget i Syrien och kommunplacerats i Piteå är Shadi Masri och Fatima Sayedbakir med sönerna Mustafa, Muhammed och Omar. De har dock valt att lämna Piteå.

PT träffade familjen i november 2017 och redan då pratade framför allt Shadi om problemen med att komma in i samhället. Att läsa på SFI några timmar varje dag räckte inte, han ville ha ett jobb och arbetskamrater, kunna vara en förebild för sina söner och försörja sin familj. Även Fatima ville jobba igen, i Syrien arbetade hon som förskollärare – ett yrke hon gärna ville återvända till.

Men det blev inget jobb för någon av dem och Shadi Masri började då nära planer på att starta eget. Men så kom corona och planerna gick i stöpet.

Nu finns familjen i Mellansverige där Shadi fått arbete.

– Men vi trivdes jättebra i Piteå, människorna är så vänliga och vi fick verkligen ett bra mottagande. Piteå har en särskild plats i våra hjärtan och vi skulle gärna komma tillbaka, bara det löste sig med jobb, säger Masri via flyktingmottagningens Keflemariam Ghebru, som haft kontakt med dem.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!