Akutmottagningen: "Känsla av att våldet har ökat"

Frakturer, sårskador och blåmärken. Kvinnor som söker vård vid akutmottagningen på Piteå sjukhus kan ha blivit utsatta för våld av sina män. Verksamhetschefen Christina Lundqvist, har känslan av att våldet ökat samtidigt som mörkertalet är stort.

"Om mannen följer med och misstanke om våld finns så tas kvinnan in i ett eget rum och han får vänta utanför", säger Christina Lundqvist, verksamhetschef vid Ivak i Piteå. (Arkivbild)

"Om mannen följer med och misstanke om våld finns så tas kvinnan in i ett eget rum och han får vänta utanför", säger Christina Lundqvist, verksamhetschef vid Ivak i Piteå. (Arkivbild)

Foto: Jens Ökvist

Piteå2021-12-30 19:00

MÄNNEN SOM SLÅR

Alla som söker vård vid akuten får frågan om hur skadan uppstått. Stämmer en skada överens med en kvinnas berättelse får hon inte per automatik frågan om hon blivit misshandlad.

Om misstanke om våld däremot uppstår så får hon frågan om hon blivit misshandlad.

– Om mannen följer med och misstanke om våld finns så tas kvinnan in i ett eget rum och han får vänta utanför. Då kan kvinnan våga berätta mer och med egna ord. Ingen talar i hennes ställe utan chansen finns att hon kan våga berätta, säger Christina Lundqvist.

Hur vanligt är det enligt din bedömning att kvinnor som blivit misshandlade kommer in för vård till akuten?

– Jag har inga siffror på hur många kvinnor som har blivit misshandlade av sina män. Min uppfattning är att det säkert finns ett stort mörkertal, säger Christina Lundqvist som har känslan av att våldet ökat.

undefined
Det finns i dag generella rutiner inom Region Norrbotten när det handlar om kvinnor som uppsöker vård och där det finns misstanke om våld. (Arkivbild)

Om kvinnan berättar att hon blivit misshandlad, eller om det finns misstankar om våld så tas fotografier som kan komma till användning i ett senare skede. 

– Frågan om polisanmälan ställs och om kvinnan behöver extra stöd, till exempel med annat boende eller samtal genom kurators/psykologkontakt eller annat. Provtagning görs om våldtäkt är genomfört. Då tas kvinnan om hand på annan enhet, säger Christina Lundqvist.

Hon uppger att skadorna kan handla om sårskador, blåmärken eller frakturer, men det kan också röra sig om psykisk misshandel. Personalen uppmanar alltid kvinnan att göra en polisanmälan. Om barn finns med i bilden görs också en orosanmälan. Men en polisanmälan kan också göras av personalen. 

– Det gäller att känna av situationen och vara lyhörd, säger Lundqvist som uppger att det bland annat finns lathund som personalen kan använda sig av som är enkel att använda som stöd för svåra frågor.

undefined
Personalen på akutmottagningen uppmanar alltid kvinnan att polisanmäla om det finns en misstanke om att hon utsatts för våld.

Det finns i dag generella rutiner inom Region Norrbotten när det handlar om kvinnor som uppsöker vård och där det finns misstanke om våld.

Lundqvist konstaterar att det är en viktig fråga och att utbildning behövs.

– Planen är att starta upp en samverkansgrupp i ämnet våld i nära relationer som funnits tidigare. Medarbetare som haft uppdraget har slutat men vi har personal som är intresserade av frågan och som vill fortsätta jobba med den. Vi måste alla hjälpas åt att förhindra våldsbrott.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!