Akutläkare stärker sjukvården i Piteå
I höst införs på prov en ny organisation med fast placerade akutläkare vid Piteå älvdals sjukhus. Faller det väl ut blir den nya arbetsmodellen permanent från 1 april 2010.
Vi i nätverket ställer upp på idén med akutläkare men kravet är att det genomförs", säger Arne Pettersson vid Nätverket för PöÄS, i bakgrunden socialdemokraten Bengt Ek
Foto: Emma Bergstrand
- Det är viktigt för oss att kompetensen stärks vid Piteå älvdals sjukhus, säger Arne Pettersson, en av ledarna för nätverket.
Bakom sig har han bittra erfarenheter av nedlagt BB/förlossning och akutkirurgi. Piteå har fått planerade operationer av ortopedpatienter i stället.
Stödjer idén
Bengt Ek är ordförande i Piteå arbetarekommun och ledamot i Landstingsstyrelsen och Landstingsfullmäktige. Tidigare röstade han för de ovan nämnda nedläggningarna. Nu stödjer han tanken på att införa ett fast system med akutläkare.
Idén är förankrad inom den socialdemokratiska gruppen och nu ligger frågan på landstingsdirektörens bord.
- Det är hon som tar beslut och jag tror att hon redan gjort det, säger Bengt Ek.
Brist på läkare
Systemet med fast anställda akutläkare med kirurgisk kompetens handlar om att rekrytera fem-sex akutläkare som i skift bemannar akuten dygnet runt.
Frågan är om det går att rekrytera läkare i tider av läkarbrist?
- Brist på läkare kan vara ett problem. Men jag förutsätter att rekryteringen påbörjats, säger Bengt Ek, som menar att man kan hämta läkarna från medicinläkare, från distriktläkargruppen och från AT/ST läkare som är under utbildning.
Han och Arne Pettersson pekar på hur det hela ska fungera:
I höst genomförs en testperiod på fem veckor. Inför det ska de läkare som ska tjänstgöra fortbildas.
- Vi ställer upp på detta förutsatt att det blir av, säger Arne Pettersson.
Det nuvarande systemet med kirurgbakjour ska behållas fram till dess att akutläkarsystemet är inrättat.
- Det är mycket viktigt att sjukhuset har tillgång till färdigutbildade specialister som förstärker sjukhusets akutsjukvård, säger Arne Pettersson, som pekar på att tidigare har Landstinget även försökt ta bort kirurgbakjourerna, men det har ledningen misslyckats med.
- Så vi har känt oss oroliga över sjukhusets framtid, men införs detta akutläkarsystem känner vi oss mindre oroliga, säger Arne Pettersson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!