Akut nödslakt av 400 blinda renar
Ingen vet varför renarna blir blinda. Men den diffusa ögonsjukdomen slår hårt - och hittills har upp emot 400 smittade djur måsta nödslaktas.
Många renar har fått stryka på foten - och nödslaktats - efter att ha drabbats av en plågsam ögonsjukdom. Bilden är tagen från ett annat sammanhang. (Arkivbild).
Foto: Robert Lundberg
Den epidemi som drabbat hundratals djur, med blindhet som följd, är främst koncentrerad till Västerbottens inland.
Men rapporter gör gällande att renar i södra Norrbottens inland också smittats av den ödesdigra ögonsjukdomen.
I ovisshet
- Trots omfattande provtagning på slaktade djur svävar vi fortfarande i ovisshet om vad som orsakat sjukdomen, säger Anneli Grip-Hansson, länsveterinär från Umeå.
Smittade renar har som regel drabbats på endast ett öga.
Det börjar med att ögat rinner, sedan har det blivit alldelens vitt innan ögongloben liksom sprängts inifrån och ut.
Spruta i halsen
- Om symptomen upptäckts i tid har det varit möjligt att hejda sjukdomsförloppet med hjälp av antibiotika injicerat via en spruta i halsen.
- Men har det gått för långt finns ingen återvändo. Renarna plågas ohyggligt och bör befrias från sina smärtor. Dessutom klarar de inte av att skaffa föda med syn på bara ett öga, säger Anneli Grip-Hansson.
Avklingande
I möjligaste mån har renägare försökt att separera sjuka djur ifrån friska hjordar.
- Tack vare dessa åtgärder och all nödslakt verkar sjukdomen vara på väg att klinga av något. Men det är ändå för tidigt att blåsa faran över.
- Ögonåkomman har inte spritts som löpeld, med vinden. Det har krävts fysisk kontakt i någon form för att drabbas.
400 nödslaktade
Länsveterinär Anneli Grip-Hansson bedömer att upp emot 400 renar blivit nödslaktade på grund av ögonsjukdomen.
- Det är svårt att ange exakt siffra, men utifrån alla rapporter bör antalet ligga på i den storleksordningen.
Till övervägande delen är nödslakten koncentrerad till Västerbottens inland.
Ätbart kött
- Det är fullt möjligt att äta kött från nödslaktade renar efter veterinärbesiktning, förtäljer Grip-Hansson.
Men bland antibiotika-behandlade renar måste minst 28 dagar ha passerat för att köttet ska få skickas ut i handeln.
- Vi håller oss informerade om utvecklingen i Västerbotten för att minimera riskerna för ytterligare smittspridning, säger Christina Stenlund, Luleå, länsveterinär i Norrbotten.
- Förhoppningsvis får vi inom kort svar på orsaken till epidemin, och vilka åtgärder som kan och bör sättas in, förklarar Christina Stenlund.
Rennäringen och länsstyrelsen i såväl Västernorrland som Jämtland hålls också underrättade, utan att i dagsläget vara drabbade av åkomman.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!