Videon är inte längre tillgänglig
Det gapar tomt i Carina Sundströms hölada i Blåsmark. Vid den här tiden på året har hon normalt tagit in allt sitt hö. Men i år har det ihållande regnet gjort det omöjligt för henne att ta sig ut på markerna med maskiner.
– Ett normalår har jag tagit in 30–35 ton hö vid den här tidpunkten. Eftersom jag vill ha torrt hö krävs det några torra dagar då man kan ta in det, men i år har det inte varit någon torrare period, säger Carina Sundström.
Hon berättar att senast det var en såhär regnig sommar var 1987.
– Då tog vi in höet när älgjakten startade i början av september. Normalt slår vi det andra veckan i juli, säger Carina Sundström.
Sämre kvalitet
Alternativet till torrt hö är ensilage, det vill säga rundbalar. För att tillverka sådana krävs inte lika mycket sol och värme. Men i år har det regnat så pass mycket att mjölkbönderna Sara Byström och Jan Nilsson inte ens tagit sig ut på markerna med maskiner.
– Det måste torka upp något sånär för att man ska ta sig ut med maskinerna utan att förstöra vallarna, berättar Sara Byström.
Vissa områden har de dock kunnat skörda.
– Men det andra problemet är att kvalitén på ensilaget bara blir sämre och sämre ju längre man tvingas vänta, berättar Sara Byström.
Hon och Jan Nilsson har redan förberett sig på att deras kor kommer att mjölka sämre i vinter.
– Ja, det blir resultatet. Vi varken vill eller har råd att ge dem extra kraftfoder. Och nu när ensilaget blir sämre så kommer de inte att ge lika mycket mjölk, berättar Sara Byström.
För dem kommer den regniga sommaren innebära sämre siffror i bokslutet nästa år.
– Ja, vi kommer även att slakta ut lite extra för att ensilaget ska räcka hela vintern, säger Sara Byström.
Måste slakta
Hästföretagaren Carina Sundström hoppas fortfarande på några varma dagar då hon kan slå och ta in sitt hö. Men om uppehållsvädret uteblir så kommer hon tvingas hyra in maskiner för att rundbala allt sitt hö.
– Ja, som det ser ut nu vet jag inte riktigt hur det kommer att bli. Om jag ska måste köpa in foder till alla mina hästar så blir det för dyrt, då måste jag slakta några av de äldre hästarna istället, säger Carina Sundström.
Hon menar att höbristen kan ställa till problem för många hästägare, särskilt de som inte har så många hästar.
– Öppnar man en rundbal så måste den ätas upp i alla fall inom en vecka. Och har man inte så många djur så blir det ju svårt. Alternativet är att tillverka fler mindre balar, men för det krävs det andra maskiner. Hur man än vrider och vänder på det lär höpriset stiga i år, säger Carina Sundström.