Akut brist på sexualbrottsutredare
Bristen på sexualbrottsutredare inom polisen i Pite älvdal är akut. I höst försvinner de två som nu finns inom Piteå polisdistrikt. I höst inleds en satsning där 270 polisanställda över hela landet ska utbildas i att bemöta sexualbrottsoffer.
Polisinspektör Anna-Karin Berggren, Älvsbyn, har en längre tid även arbetat som sexualbrottsutredare. Hon välkomnar satsningen på utbildningsplatser för bemötande av offer för sexualbrott.
Foto: Britt Lindgren Blom
I Piteå polisdistrikt finns i dag två.
Till hösten ingen.
Välkomnar
- Tyvärr försvinner båda, en går i pension och den andra övergår i en ny tjänst, säger kriminalkommissarie Lars-Göran Johansson.
Han välkomnar Brottsförebyggande rådets, Brå:s initiativ som innebär att 270 polisanställda ska erbjudas utbildningsmöjligheter i ämnet, från och med i höst.
- Det är aldrig fel med utbildningar. Allt utredningsarbete är en konst i sig, även om just det här området är lite speciellt, säger han.
Lars-Göran Johansson konstaterar utan omsvep att det finns brister. Utredningar av sexualbrott i allmänhet och bemötandet av offren i synnerhet.
- Det är framför allt i återkopplingsarbetet som det säkert upplevs att vi brister.
Avgörande
- Initialt fungerar det nog, men det är liksom senare, när den berörda bara får ett meddelande att fallet lagts ner. Då upplevs det säkert som att vi inte gjort vad vi kunnat eller att offret inte känner att det blivit trodd.
Det förtroendeskapande arbetet är avgörande.
- Förtroendet är oerhört viktigt. Problemet är ofta att när det gäller bevisföringen i sexualbrott står ord mot ord, det finns sällan någon fler som har avgörande uppgifter, säger kriminalkommissarien.
Lars-Göran Johansson vet i dag inte huruvida någon av hans personal kommer att tilldelas någon av de 270 utbildningsplatser som planeras.
- Det är en fråga som bedöms från Luleå. Spontant känner jag ändå att vi är i behov av en permanent personal med kompetens att hantera den här typen av frågor.
Polisinspektör Anna-Karin Berggren har under några år arbetat som utredare av sexualbrott, med särskild inriktning på övergrepp på barn. Hon välkomnar också Brå:s initiativ.
- Absolut. Det finns ett stort behov, anser Anna-Karin Berggren.
Förberedd
Samtidigt är hon övertygad om att den här typen av utbildning kanske inte lockar vem som helst.
- Den som söker bör veta vad den ger sig in på.
- Mentalt är det ett jobbigt område, men det vet de allra flesta av mina kollegor, resonerar hon.
För egen del väntar nya arbetsuppgifter från och med i höst.
- Jo, jag kommer att arbeta som områdespolis i Älvsbyn, men jag kommer inte att släppa ämnet för den skull, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!