Akut brist på gode män till flyktingbarn

Flyktingsituationen ökar trycket på flera verksamheter. Situationen är ansträngd i Piteå.Det saknas gode män, väntetiderna på folktandvården har ökat och trycket är hårt på socialtjänsten.

Akuta tandproblem hos flyktingarna tas om hand av folktandvården och detta har gjort att folktandvården fått omprioritera i verksamheten.

Akuta tandproblem hos flyktingarna tas om hand av folktandvården och detta har gjort att folktandvården fått omprioritera i verksamheten.

Foto: Sanna Eriksson

PITEÅ2015-12-13 22:20

En majoritet av länets kommuner har signalerat till Länsstyrelsen om ett ansträngt läge inom framför allt socialtjänsten och överförmyndarverksamheten.

– Ja det är ett stort problem att få gode män till just ensamkommande flyktingbarn, säger Åsa Hellsten, handläggare överförmyndarexpeditionen.

Behovet är stort och det saknas minst 40 gode män.

– Vi har en kö för ungdomar som behöver en god man. En god man blir som en spindel i nätet kring den unge och i vissa perioder kan det vara intensivt, exempelvis när flyktingen ska igenom asylprocessen.

Akutfall

Den gode mannen är istället för vårdnadshaven rent juridiskt.

– Vi tar tacksamt emot intresseanmälningar, jag tror det är ett roligt uppdrag som ger mycket. Samtidigt som man gör en god gärning så lär man sig mycket själv.

Hellsten uppskattar att arbetet kan röra sig runt tio timmar i månaden.

Även skola och utbildning samt folktandvården har ett ansträngt läge.

Vid folktandvården i Piteå säger verksamhetschef Karin Vikström att akutfallen har ökat.

– Många som kommer har dålig tandstatus och en del har verkligt akuta problem i munnen och de ska få hjälp. Någon fullständig behandling får de inte så länge de är flyktingar. Akut är exempelvis tandvärk och infektioner i munnen, ett lite hål är inte akut.

Längre väntetider

Hon tror att andra kommuner i länet har större tryck på folktandvården än Piteå.

– På vissa ställen där det kommit fler flyktingar har man fått ställa om verksamheten för att klara det akuta. Vi har också fått ställa om, men inte så mycket. Vårt prioområde är akuttandvård så vi har avsatt lite mer tid till det. Övriga ärenden kan få vänta, säger Vikström.

Flyktingbarn som kommer till Sverige är berättigade till samma behandling som svenska barn fram till dess de är 18 år.

Generellt i länet har landstinget en ökad belastning på, förutom folktandvården även hälsocentraler och akutsjukvård. Det innebär att väntetiderna kan bli längre än normalt.

Hårt tryck

Socialtjänsten inom flertalet kommuner hinner inte genomföra utredningar gällande ensamkommande flyktingbarn och ungdomar i tid.

– Så är det i Piteå också. Trycket är hårt på personalen och de ensamkommande flyktingbarnen ökar belastningen, säger Lotta Filipsson, socialchef Piteå.

Eftersom situationen är likadan i hela landet har det varit svårt att få tag på kompetent personal.

–  Den ökade inströmningen av ärenden har gjort att vi har behov att rekrytera fler socialsekreterare, men till nästa år har vi några nya på plats.

Alla ensamkommande flyktingbarn ska utredas av socialtjänsten. Piteå, precis som många andra kommuner klarar inte att hålla tidsgränsen.

– Vi är inte unika på något sätt, säger Filipsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om