Akut brist på förskoleplatser

Det råder brist på förskoleplatser i de centrala delarna av Piteå och det föds fler barn än på många år.– Redan nu är det fullt överallt och vi måste skapa fler platser, säger Lars Nilsson, utredare skolplanering och skolstruktur.

Det är fullt på kommunens förskolor i de centrala delarna av Piteå och nästa år behövs ännu fler förskoleplatser än i dagsläget.

Det är fullt på kommunens förskolor i de centrala delarna av Piteå och nästa år behövs ännu fler förskoleplatser än i dagsläget.

Foto: Robert Lundberg

PITEÅ2015-02-10 21:22

Barnafödandet i centrala Piteå har tagit fart de senaste åren.

– Det är oerhört positivt men det har också skapat en ansträngning i organisationen att svara upp med förskoleplatser, säger Lars Nilsson.

Om situationen inte åtgärdas kommer det att bli knepigt om ett år, förklarar han.

– Vi måste skapa nya platser och det blir inte vid de befintliga enheterna utan det blir nya lösningar, men jag kan inte säga mer än så nu. Det är jätteviktigt att vi kan svara upp mot det här på ett bra sätt utifrån målsättningen att vi ska bli 43 000 invånare, säger Lars Nilsson.

Hur långt bort är de nya lösningarna?

– Vi jobbar på det och vi har kommit en bit på väg. Vi kommer att träffas under vecka tio och dra upp lite planer. Vi har någon lösning på gång men vi måste hitta fler och då kan det handla om någon nybyggnation, men det ligger en bit bort i tiden, säger Lars Nilsson.

Fler barn

Under 2013 föddes 452 barn i Piteå kommun, vilket är betydligt fler än på många år, och året därpå föddes ytterligare 434 barn inom kommunen. Till dessa siffror tillkommer dessutom inflyttade barn som också är i behov av förskoleplats.

Situationen är inte oväntad.

– Vi förutsåg det här i strukturutredning men det kom snabbare än vad vi hade räknat med, säger Nilsson.

Stora barnkullar

Få barn i centrala Piteå försvinner från förskolan till förskoleklass 2015–2016, det rör sig om 68 barn varje år, medan det fylls på desto fler barn. 2013 tillkom 91 barn till förskolan och 2014 104 barn.

– Det är enkel matematik att vi måste skapa fler platser, säger Nilsson.

Piteå kommun har en vision om att vara 43 000 invånare år 2020 och där är förskola och skola två viktiga delar.

– Vi kan bli fler på två sätt. Ett sätt är att det födds hyggligt många barn och det andra är att vi har en inflyttning. I båda fallen måste vi kunna erbjuda platser i förskola och skola där vi har ett bra rykte om bra kvalitet i våra verksamheter, förklarar Nilsson.

Full verksamhet

Alla avdelningar vid Tallåsens förskola på Djupviken är fulla. Personalen har lite insyn i hur många som faktiskt söker förskoleplatser eftersom det är kommunen som gör tilldelningen, men att deras verksamhet är full är det ingen tvekan om.

– Vi är på max som det är nu. Om vi skulle ta in fler barn så skulle vi behöva fler hyllor och bord till verksamheten, säger Camilla Hagberg, förskolelärare vid avdelning Ringblomman.

– Fler barn har längre vistelsetider nuförtiden och det gör att det märks tydligare att platserna är fulla, tycker Ulla Abrahamsson, förskolelärare vid avdelning Kvisten.

Tillfällig modul

Bristen av förskoleplatser råder främst i de centrala delarna men det märks även på andra ställen. I Bergsviken ställer kommunen upp en tillfällig förskolemodul intill den befintliga förskoleenheten Röda huset. Där är det redan fulltecknat för två barngrupper och modulen beräknas stå klar den 24 februari.

Bygglovet för modulen behandlas för tillfället.

– Det är inga stora saker och jag bedömer att bygglovet ska gå igenom. Det är inget komplicerat ärende och dessutom är det en tillfällig lösning, säger Lars Holmberg, byggnadsinspektör på Piteå kommun.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!