Läget är svårt inom svensk dialysvård och mer än hälften av Sveriges dialysmottagningar larmar om akut personalbrist. Detta visar en ny undersökning från Njurförbundet. På dialysmottagningen i Piteå är personalläget däremot stabilt och vården bedrivs enligt plan.
– Vi har ingen personalbrist hos oss. Bemanningen ser ut som en vanlig sommar, säger Catarina Lysell-Bergström, verksamhetschef för internmedicin och rehab i Piteå.
Catarina Lysell-Bergström lyfter fram ett bra ledningsarbete och en proaktiv personalpolitik som anledningar till att Piteå sticker ut på ett positivt sätt bland landets dialysmottagningar.
– Vi har bra chefer och jobbar alltid för att behålla vår personal. Vi är måna om arbetsmiljön och de förutsättningar som finns. Det gäller både ledning och medarbetare som jobbar tillsammans för detta, säger hon.
Dialysmottagningen i Piteå ligger under internmedicin- och rehabkliniken och bemannas av cirka ett dussin anställda. I och med att dialysbehandling som regel planeras i god tid föreligger inga väntetider för behandling.
– Dialysstarter är något som planeras i förväg, så egentligen blir det fel att prata om väntetider. När behovet av dialys uppkommer så har man planerat det på förhand i samband med en avtagande njurfunktion. Akuta dialyser sker på intensivvårdsavdelningen, säger Catarina Lysell-Bergström.
Coronapandemin har medfört stora utmaningar för sjukvården inom alla Regioner. Catarina Lysell-Bergström säger däremot att dialysbehandlingar på mottagningen inte påverkats under pandemin, men att uppdraget de senaste åren komplicerats genom att dialyspersonal också behandlat covid-patienter på iva.
– Den veckovisa dialysbehandlingen har varit igång precis som vanligt under pandemin. Det är en behandling, ungefär som medicinering. Däremot har vi haft ett utökat uppdrag under coronapandemin där vi också skötte dialysbehandling för patienter som låg på intensiven, och det var ett tungt uppdrag för dialyssjuksköterskorna. Det uppdraget sköttes med övertid och personalen fick jobba hårt.
Sommarbemanningen på dialysmottagningen i Piteå är tryggad och Catarina Lysell-Bergström säger att personalen kommer att få den semester de har rätt till.
– Alla kommer att få den semester som är beviljad och alla har rätt till fyra veckors semester. En del väljer att skjuta på den och en del väljer att dela upp den, men just nu är alla semestrar igång som planerat.