Akut behov av fler gode män

HJÄLPARE. Det råder brist på gode män och förvaltare i hela landet. I Piteå är situationen inte akut, men behovet ökar hela tiden.- Vi behöver ständigt nya personer, säger Siv Marklund, ordförande i överförmyndarnämnden i Piteå kommun.

Piteå2007-06-07 00:00
Allt fler svenskar klara inte av ta hand om sig själva. Det handlar om personer med utvecklingsstörning, psykisk störning, gamla, sjuka, senildementa, minderåriga barn och flyktingbarn.

Det är då en god man eller en förvaltare kommer in i bilden. Personen fungerar som ställföreträdare för den som inte klarar av att sköta sin egen ekonomi eller ha kontakter med olika myndigheter. Den gode mannen/förvaltaren ska också bevaka hans/hennes rätt och även i övrigt sörja för personen i fråga.

Brist på personer

Gode män/förvaltare får ett "skäligt" arvode av kommunen, men i hela landet råder det ändå brist på personer som vill ta på sig uppdragen. I vissa kommuner kan väntetiden på att få exempelvis en god man tilldelad vara upp till fyra månader.

- Här i Piteå är bristen inte akut på något sätt, men vi behöver ständigt nya personer, säger Siv Marklund, ordförande i överförmyndarnämnden. En kommunal myndighet som har till uppgift att utöva tillsyn över förmyndare, gode män och förvaltare. Länsstyrelsen i Norrbotten är sedan i sin tur tillsynsmyndighet över överförmyndarnämnden.

Det är tingsrätten som beslutar vem som har rätt till en god man eller förvaltare. Siv Marklund menar att behovet ökar varje år i Piteå kommun. Situationen ser likadan ut i resten av landet.

Vad kan det ökade behovet bero på?

- Jag tror det är fler i dag som känner till möjligheten med att få en god man eller förvaltare. Sedan blir befolkningen allt äldre och allt fler, en del yngre, drabbas av psykisk sjukdom till följd av missbruk.

Resurspool

Siv Marklund menar att det ibland kan vara svårt att få rätt gode man till "rätt person" - kemin mellan de båda ska stämma, är den som behöver hjälpen exempelvis psykiskt sjuk så måste den gode mannen också ha en viss kunskap om detta och så vidare.

Överförmyndarnämnden annonserar vartannat år efter frivilliga och brukar få cirka 20-30 svar. Sedan anordnas en första träff och då brukar runt tio vara intresserade:

- Personer som är intresserade och som vi bedömer som lämpliga finns sedan i en slags resurspool, det gör att handläggningstiden här i Piteå inte blir lika lång, säger Marklund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om