Åklagaren yrkar på minst två års fängelse

RÄTTEGÅNG. Ett fängelsestraff som inte understiger två år. Det yrkade åklagaren på när huvudförhandlingen i målet mot den för grov förskingring åtalade SAIK-funktionären avslutades i Piteå på fredagen. Mannens offentliga försvarare ansåg att tingsrätten ska ogilla åtalet.

Piteå2007-02-24 00:00
Själv bedyrade den tilltalade att han inte tagit en enda krona för egen vinning, "inte en spänn i egen ficka". Han medgav skattebrott, något han inte var åtalad för, men ville inte ensam ta ansvar för detta. Han upprepade vad han påstått under hela huvudförhandlingen, nämligen att svarta ersättningar utbetalats till olika personer utan att det bokförts.

- Ambitionen, min och övriga sektionsmedlemmars, har varit att få ut så mycket pengar som möjligt till verksamheten. Vi har avstått från att betala skatter, sociala avgifter, arbetsgivaravgifter och reklamskatt. Jag och övriga sektionsmedlemmar har gjort oss skyldiga till skattebrott, men jag förnekar brottet som jag är åtalad för, grov förskingring, sade den tilltalade given möjligheten att säga några avslutande ord innan domen faller den 20 mars.

Graverande

En enligt åklagaren mycket graverande omständighet är att den tilltalade, när oegentligheterna uppdagades, ska ha erbjudit sig att betala tillbaka 390 000 kronor till klubben. Funktionären hävdar att han bara var villig att återbetala mellan 90 000 och 100 000 kronor, pengar som ska ha funnits bland annat i en "svart kassa".

Biträdande chefsåklagaren Mikael Lundquist påpekade att inget enda av alla vittnen som hörts under den fyra dagar långa rättegången har sagt sig känna till att det förekommit utbetalning av svarta ersättningar i Storfors AIK.

- Hela denna konspirationside faller på sin egen orimlighet, sade Lundquist.

Åklagaren medgav att den tilltalade under hela förundersökningen och rättegången gett ett ärligt intryck av att vilja reda ut saker och ting, förklara hur det hela i verkligheten ligger till.

Desperation

- Men det har blivit bakslag efter bakslag och en bild av desperation hos någon som griper efter räddande halmstrån har framträtt, menade åklagaren, som menar att det är "osedvanligt tydligt utrett och klarlagt" att funktionären har förskingrat åtminstone 700 000 kronor under åren 1998-2002.

Åklagaren tillät sig ge funktionären rådet att ta sitt ansvar och berätta precis hur det gått till när han tillägnat sig pengarna, detta för den tilltalades eget bästa.

Försvararen Christina Lehto gick igenom i stort sett vad vartenda vittne, sammanlagt ett 20-tal personer, sagt under huvudförhandlingen och konstaterade att största delen av de saknade, icke redovisade pengarna har gått till svarta arvoden. En annan stor post skulle vara återbetalningar av lån till herrfotbollen från andra sektioner och från huvudstyrelsen. Trots att inget vittne velat vidgå saken, ansåg Lehto att hon och hennes klient visat att det verkligen förekommit svarta ersättningar i klubben.

- Storleken på de svarta arvodena kan vi inte bevisa, eftersom vi inte kan få folk att komma hit och erkänna att de begått brott, sade Lehto.

Advokaten yrkade i första hand på att åtalet ogillas, i andra hand att tingsrätten nöjer sig med en villkorlig dom samt dagsböter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om