Åkeriprofil och BDX-chef dras in i penningtvättshärva

BDX dras in i en stor penningtvättshärva efter att Luleå tingsrätt fryst tillgångar till ett värde av 63,1 miljoner kronor i sex bolag. En av de misstänkta i Ekobrottsmyndighetens utredning är en högt uppsatt BDX-chef och styrelseledamoten Roger Åström från Piteå har fått tillgångar för sju miljoner kronor frysta i två åkeriföretag. Fem personer är anhållna.

Egendomar för sju miljoner kronor hos Roger Åströms åkeri och Kusttrafik i Öjebyn har försatts i kvarstad vid Luleå tingsrätt. Enligt Luleå tingsrätt finns skälig misstanke om att grovt penningtvättsbrott, alternativt
näringspenningtvätt (grovt brott), har begåtts i bolagens verksamhet av en person med ledande ställning.

Egendomar för sju miljoner kronor hos Roger Åströms åkeri och Kusttrafik i Öjebyn har försatts i kvarstad vid Luleå tingsrätt. Enligt Luleå tingsrätt finns skälig misstanke om att grovt penningtvättsbrott, alternativt näringspenningtvätt (grovt brott), har begåtts i bolagens verksamhet av en person med ledande ställning.

Foto: Joel Gustafsson

Piteå2024-04-10 18:00

Nyheten i korthet

  • Ekobrottsmyndigheten utreder en penningstvätthärva som involverar en högt uppsatt BDX-chef och styrelseledamoten Roger Åströms bolag.
  • Luleå tingsrätt har fryst tillgångar värda 63,1 miljoner kronor i sex bolag. Fem personer har anhållits och kvarstadsbeslut har utfärdats.
  • BDX-koncernen uttrycker överraskning och försäkrar att de tar avstånd från ekonomiska oegentligheter. Utredningen pågår.

Luleå tingsrätt har i måndags beslutat att frysa tillgångar till ett värde av totalt 63,1 miljoner kronor i sex företag med koppling till Luleå och Piteå samt hos flera företrädare för bolagen. Detta för att täcka företagsböter och utmätningar av motsvarande belopp vid en eventuell fällande dom. Beslutet gäller direkt och förhandlingar med motparterna kommer att hållas framöver.

Bakgrunden är en begäran från Ekobrottsmyndigheten i Umeå som utreder misstankar om grovt penningtvättsbrott, alternativt näringspenningtvätt grovt brott, som ska ha begåtts inom ramen för bolagens verksamhet och av personer med ledande ställning i bolagen.

– Det enda jag kan säga är att kvarstadsbesluten är kopplade till en pågående förundersökning, men i nuläget har jag inte möjlighet att kommentera ytterligare på grund av förundersökningssekretess, säger Nina Stenberg, kammaråklagare vid Ekobrottsmyndigheten.

undefined
Nina Stenberg som är kammaråklagare vid Ekobrottsmyndigheten i Umeå säger att fem personer är anhållna.

Enligt besluten om kvarstad är fyra personer skäligen misstänkta för brotten och har tilldelats offentliga försvarare. Samtliga frihetsberövades tillsammans med ytterligare en person.

– Jag kan bekräfta att det sitter fem personer anhållna, sa Nina Stenberg under onsdagen.

En av de misstänkta är en högt uppsatt chef inom BDX-koncernen som driver två företag tillsammans med sin familj. Tingsrätten har fryst tillgångar till ett värde av 27 miljoner kronor i de två bolagen samt drygt 5 miljoner kronor av honom som privatperson. Två av de andra misstänkta är familjemedlemmar med koppling till BDX-chefens bolag som även de fått privata egendomar i miljonklassen beslagtagna.

Anna Melander är offentlig försvarare för BDX-chefen.

– Min klient bestrider ansvar och förnekar brott fullt ut, säger hon.

undefined
Advokat Anna Melander företräder BDX-chefen. "Min klient förnekar brott." (Arkivbild)

Advokat Carolina Nilsson försvarar en närstående person till BDX-chefen.

– Hon förnekar brott. Jag kan inte säga något mer i det här läget, säger Carolina Nilsson.

Ytterligare en misstänkt är en företagare i 60-årsåldern från Luleå där tingsrätten har fryst två miljoner kronor av hans privata tillgångar samt 8,3 miljoner kronor i hans bolag. PT har sökt företrädarna, men möts endast av avslagna mobiltelefoner. PT har varit i kontakt med anställda i de olika bolagen som inte hört något om att bolagets tillgångar är frysta.

– Jag har ringt men inte fått tag i honom, säger en av de anställda om ägaren från Luleå.

undefined
Roger Åström har suttit i BDX styrelse i cirka 18 år, varav nästan sex år som ordförande innan han avgick. Han är fortsatt ordförande i BDX Skog och äger Kusttrafik i Piteå, Roger Åströms Åkeri, Bergnäsets åkeri och BDR Sverige AB.

Luleå tingsrätt har också beslutat om kvarstad på totalt sju miljoner kronor i Kusttrafik i Piteå AB och Roger Åströms Åkeri som ägs av den lokala företagsprofilen Roger Åström. Han är ett tungt namn inom åkeribranschen och sitter bland annat i styrelsen för BDX sedan 18 år tillbaka. Han var i flera år ordförande i logistik- och entreprenadkoncernen som omsätter 6 miljarder kronor, men klev av för en tid sen. Roger Åström är fortsatt ordförande i koncernens dotterbolag BDX skog som arbetar med skogstransporter.

PT har sökt Roger Åström vars telefon är avslagen. Det är oklart om han är frihetsberövad. På hans kontor i Öjebyn uppger personal att han är på ett möte i södra Sverige. BDX företagens kommunikationschef Fredrik Palmquist säger att han inte hade en aning om att två bolag som ägs av koncernens styrelseledamot dragits in i en misstänkt penningtvättshärva och fått egendomar frusna samt att en av BDX chefer är misstänkta.

– Det här var en nyhet för oss. Rent generellt kan vi bara säga att vi tar avstånd från alla typer av ekonomiska oegentligheter. Oavsett vad det här nu visar är det viktigt att gå till botten med det, säger Fredrik Palmquist.

undefined
"Det här var en nyhet för oss", säger Fredrik Palmquist, kommunikationschef på BDX, som tar uppgifterna på största allvar.

Vet ni något om vad det här kan handla om?

– Nej. När du ringde och berättade det var första gången jag hörde det.

Hur kommer ni att hantera det här på BDX?

– När det gäller den här chefen så blir det ett personalärende av något slag. Mer än så vet jag inte.

Frågan kommer att lyftas i koncernledningen, men Fredrik Palmquist vill inte föregå något. 

– Nu är det en utredning som pågår och det beror också på vad den visar. Ingen är dömd för något.

Enligt Fredrik Palmquist har BDX-chefens två bolag ingen koppling till BDX. Detsamma gäller företagen som ägs av mannen i 60-årsåldern från Luleå. 

Kvarstad

När det finns risk att den som är skyldig pengar skaffar undan eller försvinner med egendom kan en domstol besluta om kvarstad, det vill säga att egendomen tas i förvar i väntan på dom. Det är kronofogden som fryser egendomen och den som äger den förlorar rätten att besluta om den. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!