Åkerfräken kan vara svåra att bli av med

Ogräset Åkerfräken är vanligt förekommande i Sverige men kan vara väldigt svåra att göra sig av med.

Åkerfräken är en av Sveriges mest förekommande ogräsart.

Åkerfräken är en av Sveriges mest förekommande ogräsart.

Foto: Gunnel Ekman

Piteå2021-05-23 09:00

– Åkerfräken har ett rotsystem som har väldigt fina trådar som kan sträcka sig ner mot tre meters djup och är kan därför vara svåra att bli av med, säger Ulrika Boman, parkchef.

Det är svårt att gräva upp Åkerfräken för att bli av med den, varje trådbit som blir kvar av rotsystemet blir en ny planta. Den har två olika spridningsvarianter som är via sitt rotsystem och under våren växer den upp på en sporpinne.

– Det mest effektiva sättet att bli av med den är att rycka bort sporpinnen så slipper man hela sporförökningsprocessen. Tar man bort sporpinnarna och kontinuerligt rycker bort svansarna som kommer upp så mattar man av det lite grann och slipper få ett heltäckande lager av Åkerfräken, säger Ulrika Boman och fortsätter:

– Det går även bekämpa dem med kemikalier men då krävs det att man anlitar någon som har licens att använda tunga kemikalier. Så mitt tips är att rycka och rycka.

Åkerfräken kan sprida sig till tomten om den gränsar till skog och förflyttar sig med rötterna. Den kan även komma in i trädgården om man har köpt jord för att tillföra hemma, då kan det följa med små rotbitar i jorden och tar då fasta och försökar sig.

– Som ogräs så kväver inte Åkerfräken något annat, de är varken skadliga eller farliga att ta på men de är inte så snygga att ha hemma, säger Ulrika Boman.

Åkerfräken är en naturlig art som är ganska allmän på odlade marker, som sandgångar, åkerkanter, vägkanter och annan öppen mark. 

Åkerfräken gror i mars till juli.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!