Agnes gröna mat blir stämningsfull kokbok

Till vardags skapar Agnes Gällhagen poetiska matbilder och växtbaserade recept under namnet Cashew kitchen. Hennes matstudio återfinns i hemmet på Djupviken och här formar Agnes också sin första kokbok, som kommer ut på Norstedts förlag nästa höst.

Kaffe och lite jobb vid skrivbordet i matstudion.

Kaffe och lite jobb vid skrivbordet i matstudion.

Foto: Mari Gustafsson

Piteå2019-11-30 06:00

På det trärena köksbordet samsas levande ljus med Agnes Gällhagens laptop. Intill ryker det från en mugg kaffe med nyskummad havremjölk.

Köket hemma i huset på Djupviken är basen för hennes jobb. Agnes, eller Cashew kitchen som hon heter i sociala medier, skapar nämligen recept till sin blogg, sitt Instagramkonto och till olika företag till vardags.

.

Hennes bilder har ofta ett melankoliskt grunduttryck medan maten står för vibrerande färger i en stunds fotograferad poesi.

Soppskålar fyllda med mustigt orange toner. Mandelsmörsfyllda fikon och ringlad mörk choklad på en rustik keramiktallrik. Skrynkligt linne, urblekt trä och klarröda kärnor av granatäpple.

.

Allt började när Agnes jobbade med en utställning på konsthögskolan i Göteborg.

– Jag kände mig trött på det jag höll på med och i samma veva snubblade jag över Green kitchen stories matblogg. Innan dess hade jag ingen aning om att det fanns sådana bloggar och jag blev jätteinspirerad. För mig var matintresset en hobby och jag tilltalades av Green kitchens uttryck och startade rätt omgående en egen matblogg – utan att ha skrivit ett enda recept, berättar hon.

Agnes började läsa på ett kandidatprogram i humanekologi samtidigt som hon lånade en kompis systemkamera och började experimentera med matbilder. Hon fortsatte att kombinera studierna kring hållbar matproduktion med bloggandet.

– Från en dag till en annan handlade hela livet om mat. Det var mycket övning i början, men i takt med att jag blev säkrare kunde jag börja göra en del samarbeten och därför tjäna pengar på mitt stora intresse.

.

Agnes flyttade tillbaka till Stockholm och jobbade deltid på Saltå kvarn, samtidigt som hon drev bloggen på ett mer professionellt plan.

– Efter ett tag kände jag att jag nått en nivå där jag kunde ta ut en lön och satsa på att jobba heltid med bloggen och Instagram. Det har tagit lång tid att bygga upp en plattform med återkommande kunder och egentligen är det först nu som jag inte oroar mig för att det inte ska fungera ekonomiskt, säger hon.

Agnes gör sponsrade samarbeten, fungerar som ambassadör för vissa företag och skapar innehåll till olika varumärken. Ibland syns hennes bilder både i hennes egna kanaler och i kundens kanaler.

– Jag har hela tiden varit noga med vilka företag jag samarbetar med, så att det jag står för är trovärdigt, säger Agnes som också gör recept till mattidningar som Buffé och Hemlagat, stylar matbilder, håller i workshops och lagar mat på olika yogaretreat.

.

Nu har hennes intresse för vardagsnära och växtbaserad mat tagit henne till nästa nivå. Till hösten kommer hennes namn och recept att dekorera hyllorna hos landets bokhandlare.

Norstedts förlag ska nämligen ge ut en kokbok som Agnes just nu är i färd med att skapa.

– Att ge ut en egen kokbok har alltid funnits med i bakhuvudet. Det är liksom den stora milstolpen. Att få bygga en stämning och helhet och att få samla bilder, text och recept i tryck är verkligen en dröm. På ett sätt har jag varit säker på det här så länge, så att få ett ja bekräftade min magkänsla och även om jag har svårt att bli riktigt exalterad så är jag såklart väldigt glad och sugen på att skapa!

.

Agnes berättar att hon hade en tydlig bild av vad hon ville åstadkomma med boken. Hon visste vilket förlag och till och med vilken förläggare hon ville jobba med.

Nu har hon kommit ungefär halvvägs med innehållsskapandet.

– Man kan säga att boken blir essensen av vad jag gör och står för. Det blir en personlig bok med grön mat och en avslappnad approach. Grunden är lättlagad och inspirerande vardagsmat, säger Agnes som hoppas få bli en del av andra människors vardagsliv med sina recept.

– Jag vill att det jag skapar ska påverka någon annan positivt, att jag får vara med och förändra synen på vardagsliv och vardagsmat.

.

Titel, koncept och antal sidor är klart sedan tidigare i höst. Vissa recept är veganska medan andra innehåller till exempel ost och ägg.

– Jag är inte så mycket för etiketter, men i grunden gör jag grön mat med bra råvaror.

På så sätt har flytten från Stockholm till Piteå varit utvecklande, tycker Agnes.

– Här finns kanske inte papaya att köpa när som helst på året. Jag har fått anpassa mina recept efter utbudet och det har gjort mig ännu mer miljömedveten. Jag har förenklat och gått tillbaka till basvaror ännu mer, säger Agnes som valde Piteå för kärlekens skull.

Nu delar hon vardagsliv i huset nära Fårösundet tillsammans med sin sambo och deras Chihuahua.

– Det kändes verkligen som att det var meningen att jag skulle hamna här. Naturen och tillvaron i en mindre stad passar mig och det känns som att jag hittade hem.

.

Att jobba med receptskapande och fotografi och publicera det i blogg och på sociala medier är jobb som kan bli rätt ensamt.

Att göra en egen bok är däremot ett gemensamt projekt.

– Nu mejlar jag nästan dagligen med teamet på förlaget och vi har regelbundna träffar. Det är spännande att se hur andra som är vana att göra böcker väljer bland mina bilder och det känns som om vi tillsammans har potential att göra något ännu bättre. Det är både svårt, roligt och spännande, säger Agnes som läser andras kokböcker som romaner från pärm till pärm.

– Jag ser boken som en berättelse om den som skapat den. Jag lusläser inledningen och ingresserna till recepten. Jag är riktigt nördig och studerar mer än lagar. Via ingredienslistorna kan jag föreställa mig smaker och förstå texturer. Det är som en slags utbildning och under tiden gör jag mentala noteringar.

.

Till första advent slingrar sig dofter av saffran och knäck ut ur Cashew kitchens kök.

– Men jag är inte så mycket för traditionellt adventsfika som lussebullar utan föredrar koncentrerade smaker, som chokladtryfflar eller dadlar fyllda med jordnötssmör, säger Agnes som använder sig av vintriga smaker genom decembermatlagningen.

Julkryddad falafel, ugnsrostad brysselkål med granatäpple och dressing på apelsin och mandel samt pumpa på plåt med marinerad tofu och fetaost är klassiska vinterfavoriter som funkar om och om igen.

– För mig är advent att ta en långpromenad innan man kommer hem och tänder en brasa i kaminen. Lite musik, en kopp te och pepparkakor. Det är tradition för mig.

För Agnes och hennes familj ligger fokus på maten när det närmar sig jul, precis som under resten av året skulle man kunna säga.

– I min familj är vi ganska livsnjutiga och har våra små ritualer. Det finaste med advent är ögonblick av stillhet och eftertänksamhet.

Som hennes slogan sammanfattar det:

Vibrant food, quiet soul, wild at heart.

Agnes Gällhagen

Ålder: 30 år.

Familj: Sambo och hund, mamma, pappa och lillebror.

Gör: Matkreatör. Driver @cashewkitchen

Intressen: Förutom mat så är det yoga, tarot, ekologisk hudvård, läsa, kolla serier, musik, resa och uppleva nya matkulturer. Vara ute i naturen.

Julminne från barndomen: Jag gick ut i skogsdungen bakom farmor och farfars hus och satte mig för att vänta på tomtenissarna. Jag var alldels tyst för att de skulle vänja sig vid mig, jag ville verkligen träffa dem.

Bästa julmaten: Jag älskar stuvad grönkål!

Lyssnar på i december: Jag är inte så mycket för julmusik, men gillar "An empty bliss beyond this world" av The Caretaker på Youtube. Den är både stämningsfull och surrealisisk.

Favoritstund på julen: Juldagen som är den officiella slappardagen, då man går i underställ och tjocksockar, läser, äter rester och kollar på någon film.

Finns alltid hemma i köket: Sötpotatis, halloumi, lakritsdadlar, jordnötssmör, bananer och cashewnötter såklart.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om