Aggressivt influensavirus på väg till Norrbotten

INFLUENSA. Förra året dog cirka 2 000 personer i sviter av influensa. Smittskyddsinstitutet spår att årets influensavariant blir svår. Viruset kommer denna gång från Australien där fler dödsfall än vanligt rapporterats.

Piteå2007-10-05 00:00
Det börjar med feber, sen kommer muskelvärken och hostan.

Symptomen är klassiska  - det handlar om den årligt återkommande influensan.

Inte om - snarare när

Den kommer som ett brev på posten, det handlar inte om, snarare när.

Vanligtvis kommer den under vintersäsongen och den är inte att leka med. I fjol skördade den 2 000 dödsoffer, mest äldre människor med svagare motståndskraft.

Från Smittskyddsinstitutet spås att årets influensasäsong kan bli svår.

- Om man då tar det värsta scenariot som utgångspunkt kan vi riskera att få en relativt svår influensa, säger Annika Linde som är statsepidemiolog på Smittskyddsinstitutet till Sveriges Television, SVT.

Fler dödsfall

Anledningen till oron är att i just Australien, där årets influensa alltså kommer ifrån, har situationen varit flera gånger värre än 2006. Dödsfallen har också varit fler än vanligt.

Det här anser Smittskyddsinstitutet kan ses som en förvarning om vad som väntar, men det sker med en viss fördröjning. Vanligtvis sker influensautbrottet ett halvår senare i norra Europa, främst då Sverige.

Men även om årets epedemi väntas slå hårdare än vanligt, planerar inte Smittskyddsinstitutet att vidta några extraordinära åtgärder.

Inte mer än uppmana människor att vaccinera sig. Det är bästa sättet att mota Olle i grind.

Hittills anses det vara det bästa sättet att skydda sig.

Nästa vecka inleds den allmänna influensavaccineringen och då kan utsatta grupper, främst då äldre med sämre motståndskraft, passa på.

Forskning

Den som vaccinerar sig ska veta att det tar två veckor innan vaccinet ger ett skydd.

När det gäller vaccination kan nämnas att det forskas rejält i att försöka hitta ett vaccin som ska räcka livet ut.

Experterna flaggar emellertid för att det kan ta mycket lång tid innan ett sådant finns ute på marknaden. Hittills har det med goda resultat testats på möss, men det är än så länga långt ifrån säkert att det fungerar på människor.

Men även om influensasituationen spås bli värre i år än förra året, räknar Smittskyddsinstitutet inte med att den hamnar på samma nivåer som i slutet av 1980-talet och början av 1990.

Då handlade det om den fruktade Hongkong-influensan.

Den här anses bli betydligt mildare så till vida.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!