Den första äggkoppen fick Jenny Johansson av sin mormor till påskhelgen 1987.
– Det var en vit enkel liten äggkopp, inget märkvärdigt på något vis. Jag kan inte svara på vad det var som gjorde att jag började samla på dem, säger hon.
Ändå sitter hon nu, drygt 30 år senare, på en samlarskatt av äggkoppar. Flera vitrinskåp fulla av färgsorterade söta, knasiga, enkla och vackra äggkoppar fångar blicken när man kliver över tröskeln hemma hos Jenny Johansson. En kista står uppslagen till bredden fylld med äggkoppar.
Hon visar en tysk äggkoppskollektion som heter Speedy friends.
– Det sägs att formarna förstörs efter tillverkningen av en serie, så att ingen ska kunna plagiera dem. Men det är inte alla samlare som vill ha dem, för de är inte gjorda av porslin, berättar Jenny.
För några år sedan fick hon lära sig att en äggkoppssamlare kallas för pocillovist.
– Jag visste inte ens att det fanns ett speciellt ord för att samla på äggkoppar, säger hon och skrattar.
Men hon är inte ensam. Via en Facebookgrupp har hon kommit i kontakt med flera samlare runt om i världen.
– Det finns en man i Holland som har byggt ut sitt hus för att få plats med alla äggkoppar. Han förvarar dem i rullkompakthyllor för att få plats med alla. Han har över 40 000 stycken.
– Så jag känner mig ändå ganska normal som bara har lite drygt 2 000, säger Jenny Johansson.
Ganska länge förvarade hon kopparna i pappkartonger.
– Men så insåg jag att det är väl lika bra att jag kan titta på dem om jag nu ändå ska ha dem. Så jag körde upp till Haparanda och köpte några vitrinskåp på Ikea.
– Nu har jag köpt extra hyllplan till dem som jag ska sätta in, så att jag får in fler äggkoppar i skåpen, säger Jenny.
Hon kan inte välja ut någon favorit från samlingen. Men en särskild plats i hjärtat har äggkoppen som hennes morfar flätade åt henne i näver 1988. Den blev Jennys 75:e äggkopp.
– Jag har numrerat alla äggkoppar och har även en förteckning över dem. Jag har väl alltid haft ett visst sinne för ordning, säger Jenny, som jobbar som bibliotekarie till vardags.
– Jag har ställt ut mina äggkoppar på alla bibliotek i Piteå förutom i Öjebyn. Det var många som stannade och tittade och tyckte det var lite kul.
– Det är väl alltid roligt att samla på något och en äggkopp är ganska liten och lätt att köpa med sig när man är ute och reser, säger hon.
Det är faktiskt inte ovanligt att äggkoppar i allehanda utföranden saluförs i souvenirshoppar runt om i Europa.
– Men numera har jag märkt att det har blivit vanligare med salt och pepparströare, säger hon.
Många i Jennys närhet är stöttande till äggkoppssamlandet.
– Min syster köper ofta på sig äggkoppar när hon är på loppisar och liknande. Det händer att hon råkar köpa en och annan som jag redan har men det gör inget. Ett roligt minne var när min mammas chef knyckte en äggkopp åt mig från ett hotell i Thailand.
Hur stora summor hon lagt på äggkoppar genom åren vill hon inte tänka på. När hon inte handlar på loppis händer det att hon klickar hem en och annan via nätet.
– Men å andra sidan lägger jag inte så mycket pengar på andra fritidsintressen, säger Jenny med ett skratt.