Idag har AF kontor i samtliga 14 kommuner i länet, men nu är 4 500 anställda varslade och om det i slutänden också leder till att så många förlorar jobbet så får det sannolikt konsekvenser.
– Att finnas kvar i alla kommuner kan nog bli en utmaning, men hur det kommer att slå är för tidigt att säga, säger Daniel Nilsson, AF-chef i Norrbotten.
Kontoret i Älvsbyn hotades av nedläggning för fyra år sedan, men Nilsson vill inte säga något om framtiden för det kontoret.
– Nej, det blir bara spekulationer. Nu ska det förhandlas om hur vi ska möta det här, men det är klart att det kommer att påverka oss.
Daniel Nilsson blev nedkallad till Stockholm för att få direktinformation om varslet på onsdagsmorgonen.
– Det är ett stort varsel som berör en tredjedel av alla anställda. Vårt jobb är ju att hjälpa arbetslösa, men nu riskerar många av oss att själva hamna i den sitsen.
Hur är stämningen bland det anställda?
– Nu är jag i Stockholm, men det är klart att det här leder till oro och tankar. Under torsdagen ska jag träffa de anställda.
Från politiskt håll talas det om fler privata jobbcoacher?
– Ja, det kan nog vara en del av det här. Samtidigt sker det redan idag. Cirka 60 procent av vår verksamhet är extern. Vi får se om det innebär att vi ska köpa mer externa tjänster och i vilken omfattning i så fall. Det är väl lite av en ideologisk fråga, men vi förhåller oss till det regering och riksdag beslutar, säger Daniel Nilsson.
Bakgrunden till varslet uppges vara kraftiga besparingskrav efter minskad budget från regeringen men även den så kallade Fyrpartiöverenskommelsen, vars vilja är att krympa myndighetens storlek och att externa aktörer i stället ska arbeta med att coacha de arbetssökande.
Totalt ska det röra sig om 800 miljoner i minskad budget jämfört med 2018.
Fackförbundet ST:s ordförande Britta Lejon är kritisk till det stora varslet.
- Dagens stora varsel slår sönder Arbetsförmedlingen och försvårar därmed Sveriges beredskap att på bästa sätt möta nedgången i konjunkturen.
Även LO riktar skarp kritik mot beslutet. LO:s förste vice ordförande, Therese Guovelin, anser att varslet är en direkt konsekvens av Moderaternas och KD:s högerbudget som röstats fram i riksdagen.
- Att göra sig av med så här många personer är inte bara ett stort slag mot enskilda individer som blir av med sina jobb utan också mot Arbetsförmedlingens centrala roll att rusta arbetslösa till arbete. Vi är bekymrade över att LO-medlemmar och personer som står långt ifrån arbetsmarknaden kommer att påverkas negativt, säger Therese Guovelin.