AF-chefen: "Då kan de stämma oss för avtalsbrott"

Beslutet att lägga ned AKH på Framnäs grundas i politiska beslut och är ett måste för att följa gällande avtal. Annars riskerar Arbetsförmedlingen att stämmas för avtalsbrott.

Marita Lundgren, arbetsförmedlingschef för södra Norrbotten, förstår kursdeltagarnas oro. Hon konstaterar samtidigt att det inte går att ha kvar AKH på Framnäs. (Arkivbild)

Marita Lundgren, arbetsförmedlingschef för södra Norrbotten, förstår kursdeltagarnas oro. Hon konstaterar samtidigt att det inte går att ha kvar AKH på Framnäs. (Arkivbild)

Foto: Privat

Piteå2020-12-10 19:00

Arbetsförmedlingen ser över sina samarbeten varje år och årets översyn resulterade i nedläggningen av Arbetsliv, kultur och hälsa på Framnäs folkhögskola.

– Det är ingenting som vi kan styra över helt själv. Förr i tiden kunde vi vara ganska lokala, men nu styrs vi mer på nationell nivå. Det hänger ihop med det riksdag och regering har beslutat om, att det ska vara fler privata aktörer som ska jobba med våra arbetssökande, säger Marita Lundgren, arbetsförmedlingschef för södra Norrbotten.

Många delar som finns i AKH är sådana som Arbetsförmedlingen upphandlar av privata aktörer. Arbetsförmedlingen riskerar en stämning mot sig om kurserna hos icke upphandlade aktörer är för lika kurser hos upphandlade aktörer.

– Vi får inte konkurrera ut dem med kvarlevande saker hos andra anordnare. Då kan de stämma oss för avtalsbrott. Det är det som har hänt, inte i Norrbotten, men i landet. Vi har haft för likt innehåll och konkurrerat ut en leverantör som vi själva har tecknat avtal med, säger Marita Lundgren.

Hon slår undan kursdeltagarnas hänvisning till Januariavtalet och att personer med funktionsnedsättning ska undantas de nya direktiven.

– Den skrivningen var med i första svängen, men den är borta nu. Det har skett en process i den frågan där bedömningen från högsta nivå är att man inte ska exkludera funktionsnedsatta från att ha förmånen att få hjälp av privata aktörer.

Hon har förståelse för oron som beslutet har skapat.

– Jag förstår att det känns jobbigt för dem när de har kommit ihop som en grupp och fått en plan framåt och så river vi upp det. Vi har pratat mycket med deltagarna och tittat på alternativ. Det är inte så att vi vill lämna dem i sticket utan de får individuell planering utifrån de behov som finns hos var och en, säger Marita Lundgren.

Hur kan ni lova en fortsättning åtta dagar innan nedläggningen?

– Det var en miss i kommunikationen på grund av den mänskliga faktorn. Det beklagar jag, det är jättetråkigt. Men vi kan inte plocka tillbaka beslutet bara därför.

Hon hävdar att det finns bra alternativ och upphandlade insatser för dem som inte är redo för arbete. Hon välkomnar även gruppens JO-anmälan.

– Det har man sin fulla rätt att göra. Det är bra att engagera sig, sedan hoppas jag att man öppnar upp sig för alternativen, säger Marita Lundgren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!