Advokaten: "De mörkar barnets önskan"

Pojkens önskan om att bo mer med sin mamma undanhölls i socialtjänstens utredning och pappan rekommenderades som vårdnadshavare. Nu får socialnämnden kritik av JO.

"Det finns en sak jag önskar ... Att jag bor hemma hos mamma mer än pappa". Pojkens önskan togs aldrig med i utredningen. (Pojken på bilden har inget med artikeln att göra)

"Det finns en sak jag önskar ... Att jag bor hemma hos mamma mer än pappa". Pojkens önskan togs aldrig med i utredningen. (Pojken på bilden har inget med artikeln att göra)

Foto: JONAS EKSTRÖMER/SCANPIX

Piteå2020-01-22 11:13

"Det finns en sak jag önskar ... Att jag bor hemma hos mamma mer än pappa". Orden kommer från en pojke i tioårsåldern vid ett hembesök av socialtjänstens utredare. "Det kan man ju önska", blir svaret – men det noteras aldrig i utredningen.

– Vi anser att det är en förvanskning av vad barnet har sagt. Men Piteå kommun har stått på sig när vi har uppmärksammat det här. Det är så här de har sagt åt utredarna att jobba. Barnet ska inte få några frågor om sin vilja och om barnet yppar något om sin vilja ska det inte stå i utredningen. Att man bortser från barnets vilja framgår inte heller i utredningen. De mörkar barnets önskan, säger advokaten Fredrik Elveros, som representerar pojkens mamma.

Utredningen gjordes hösten 2017 och under perioden februari–juni 2018 skickade advokaten tre brev till socialtjänsten med frågor om handläggningen av ärendet. Han fick svar i augusti. Fredrik Elveros anmälde även socialtjänsten till justitieombudsmannen, JO, som nu kritiserar socialnämnden i Piteå.

– Soc menar att de inte har gjort fel utan att de kan göra sina utredningar så här, men JO konstaterar att det kan de inte alls. Om ett barn uttrycker en vilja kan man inte skriva att barnet är undvikande och inte svarar på någonting, då måste det framkomma vad barnet har sagt, säger Fredrik Elveros.

I en redogörelse för JO skriver socialnämnden att utredarna har fått direktiv från enhetschefen att inte fråga om eller använda sig av barnets eventuella önskemål om var han vill bo.

"Barnets önskemål angående tid hos mamma eller andra önskemål gällande boende och umgänge är något som bör hanteras familjerättsligt i en separat utredning", skriver man.

Justitieombudsmannen Thomas Norling håller inte med. Enligt honom borde barnets vilja på något sätt ha redovisats i utredningen.

"Utredarna måste agera på ett sätt som inte ger föräldrarna anledning att misstänka att de inte är objektiva. Jag har förståelse för att utredarna, genom att bortse från barnets uttalande, gav mamman uppfattningen att de valde bort uppgifter som var till hennes fördel. Hanteringen har således brustit även i fråga om saklighet och opartiskhet", skriver han.

Nämnden kan heller inte undgå kritik för att den brustit i sin serviceskyldighet när Fredrik Elveros upprepade gånger skickat brev till socialtjänsten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!