På grund av regler från din plattformsleverantör kan du tyvärr inte utföra prenumerationsärenden i appen.
Adventsmingel med Monika Ahlberg
Med sina böcker från Rosendahls trädgårdscafé banade hon väg för en ny typ av njutbara kokböcker.Nu är Monika Ahlberg aktuell med en komplett bok om julen. Läs om varför adventsförberedelserna tar fart redan efter fars dag och vad det första hon gör på julaftons morgon är.
Mingelmat, krämiga sillar och rosa glögg. Monika Ahlberg har gjort en riktigt julbok.
Berätta om hur din julbok kom till? - Jag vill ju alltid göra en bok som inte finns och en komplett julbok finns faktiskt inte. Det finns flera julböcker men då specialiserade på godis, sillar eller pyssel ... Och inte minst hade jag lust för att jag verkligen älskar julen! Vad är viktigast med julen för dig? - Gemenskapen, familjen, maten, vännerna och det faktum att vi tvingas att umgås några dagar i rad, ha, ha! Vad kan du inte vara utan på julbordet? - Krämiga sillar, spjäll och godis förstås! Om du får ge alla stressade personer ett enda jultips, vad skulle det vara? - Ta det lugnt! Ingen högtidsmat går så väl att kombinera med färdigköpt som julmaten men kosta på dig att göra en sill enligt mitt recept, det tar fem minuter med just fem-minuterssillen och känslan blir hemlagat för fler rätter än den, jag lovar! Och det mer lite uttjatade och praktiska rådet, förberedelser! Köp inte stearinljusen och julklapparna dan före dan. Du börjar med adventsförberedelser efter fars dag. Berätta! - Det har att göra med förberedelser. Jag har lärt mig genom åren att det är inte klapparna och maten som stressar mig utan det jag inte tänker på helt naturligt som till exempel extralampor till adventsljusstakar, att lucialinnena är för små i år, att stearinljusen tar slut innan vi ens börjat och så vidare ...nu löser jag det genom att köpa allt som går att köpa i god tid och lucialinnen såg jag på stan i dag och högg dem direkt! Tycker du att grönsakerna för en undangömd tillvaro på julbordet? Hur ska man i så fall ändra på det? - Inte på mitt julbord! Jag har ett behov av grönt mellan de krämiga sillarna och saftiga spjällen. Men om man har problem med det så kan man ju prova att göra/servera något grönt på ett mer spännande vis som till exempel en grönkålssoppa i små snapsglas, den tar alla! Ett snabbt tips för att ta hand om alla rester på julmat? - Man kan skära tjocka skivor av julskinkan, grilla skivorna servera med en senapssås och ugnsbakade rotfrukter. En rätt som även är god året om! Var det inte konstigt att laga julmat under helt andra årstider när du gjorde boken? - Ja detta är det värsta ... men här är jag van. Det är ju nästan alltid "fel" säsong när jag ska jobba med olika högtider för olika magasin, men vi hade faktiskt en sagolik tur med julboken! Vi fick snö sent, just lagom till annandagsmiddagen och sista dagen vi plåtade kom den allra första vårvärmen och vi drack ett glas champagne i vårsolen när vi var klara med skinkan! Vad är det första du gör på julaftons morgon? - Pussar mina barn!