Hamstring gör det svårt att få tag i Adblue

I nuläget är det ingen brist på själva produkten Adblue utan det är snarare bristen på förpackningarna till vätskan som är problemet. Orsaken är hamstring.

På OKQ8 Degeränget i Piteå finns Adblue på pump.

På OKQ8 Degeränget i Piteå finns Adblue på pump.

Foto: Johanna Sandgren

Piteå2022-04-30 07:00

Adblue är en sorts reningsvätska som används för att sänka utsläppen av kväveoxider i de allra flesta personbilar och tunga fordon som går på dieselmotorer. Oron för att vätskan ska ta slut har gjort att allt fler valt att skapa sig ett eget lager.

– Producenterna har sagt till oss att tillgång och efterfrågan på produkten i sig är i balans just nu. Det finns Adblue-produktion för att täcka Sveriges beräknade behov för ett år framöver, säger David Wiklund som är delägare i Wibax i Piteå som levererar Adblue till kunder.

– Men det har inte funnits emballage för konsumentprodukterna, säger han.

När produkten inte kunnat emballeras har det skapat förseningar som drabbat Wibax kunder men utöver det har bristen på förpackad Adblue inte påverkat dem i någon stor utsträckning.

undefined
Wibax påverkas inte i någon stor utsträckning av situationen.

Wiklund förklarar att det både är privatpersoner och företag som försöker köpa på sig lager nu.

– Om många konsumenter efterfrågar varan ute på macken så kommer macken att beställa hem mer. Det blir följdeffekter. Så från att vi egentligen har samma behov av Adblue som tidigare så ser det helt plötsligt ut som att behovet är avsevärt större än normalt, säger han.

– Ungefär som under pandemin. Man får ett hamstringsbeteende.

Någon som märkt av fenomenet är Barbro Gahm som är stationschef på OKQ8 Degeränget i Piteå.

– Det är som med mycket annat. Som toapappret under pandemin, säger hon.

En pall med Adblue på dunk, som vanligtvis räcker i två veckor, tar numera slut på några dagar. Men då får man samtidigt ha i åtanke att de inte får in hela pallar längre.

undefined
På OKQ8 Degeränget i Piteå finns Adblue på pump.

OKQ8 beställer reningsvätskan från ett centrallager men nu får de inte den kvantitet de vill ha. De kan bara beställa en halv pall åt gången eftersom centrallagret ransonerar vätskan till stationer över hela landet.

– Om ingen hade hamstrat vore inte det här ett problem, säger Gahm.

Däremot är det väldigt låg risk att just OKQ8 på Degeränget får helt slut på vätskan eftersom de också säljer Adblue på pump.

David Wiklund på Wibax påpekar att det är många delar som påverkar situationen men att det senaste som spelar in är kriget i Ukraina. Kriget påverkar dels genom att det skapar en oro över att det kan bli brist på Adblue, dels att energipriserna skjutit i höjden. Det har i sin tur gjort att det blivit dyrare att tillverka både produkt och plastförpackningar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!