Det nya kamerasystemet ska effektivisera konserhusets digitala produktioner, vilka har fått stort genomslag under coronapandemin.
– Eftersom coronan gjort att det nu bara är digitalt som gäller var vi tvungna att köpa en ny kamerakedja för att kunna göra allt vi vill göra. Vi gör den här investeringen för att vi har en hög efterfrågan på digitala produktioner. Vi har också ett kulturuppdrag från kultur- och fritidsförvaltningen, och vi bör leverera kultur till folket även under pandemin.
– Det är framförallt robotkameror vi köpt för att kostnadseffektivt kunna göra digital produktion.
Covid-19 och dess medföljande restriktioner har skapat en större efterfrågan för digitalt producerad och distribuerad kultur. Studio Acusticum har länge legat i framkant vad gäller digital kultur, en satsning som går tio år tillbaka i tiden. Sedan i våras har Acusticums produktioner setts över en halv miljon gånger.
– I och med de här digitala sändningarna har vi kunnat nå ofantligt många människor. Tidigare gjorde vi främst digitala sändningar för dem som inte kunde komma till konserthuset, exempelvis sjukhus och äldreboenden, men nu får vi göra sådana lösningar till alla, säger Roger Norén.
Roger Norén tror att coronapandemin markerar början på en framtid där allt fler väljer att ta del av kultur på distans. Den nya kameralinjen på Acusticum syftar också till att förbereda för en framtid där evenemang kommer att hållas både inför publik men också digitalt.
– Vi kallar detta för hybridevenemang och vi tror att detta kommer att bli framtiden. Man pratar redan nu om evenemang som görs både fysiskt och digitalt.
Han poängterar att det är viktigt att kunna erbjuda en bra kvalitet för både ljud och bild för att behålla publikens intresse.
– Jag tror att det är kvaliteten som blir avgörande för om folk tittar på digitala produktioner. Folk vill inte titta om man inte har bra ljud och bra bild. Det är en stor skillnad på kvalitet jämfört med för 10 år sen när vi började med digitala satsningar. Man får otroligt mycket teknik för pengarna idag, säger han.
– Vi försöker också hitta bra betalmodeller för att kulturutövningarna ska kunna tjäna pengar även digitalt, och betalningsviljan hos publiken har varit väsentligen större än väntat.