- Den som tecknat abonnemang kallas regelbundet och vet vad tandläkarbesöket kommer att kosta; det handlar om några hundralappar för de här friska ungdomarna. För oftast, det vet man genom undersökningar som gjorts, är patienten inte rädd för att det ska göra ont i munnen, utan i plånboken när han eller hon går till tandläkaren, säger Viklund.
SCB-rapport
Folktandvården i Norrbotten erbjuder abonnemangstandvård i hela länet, men verksamheten har varit särskilt framgångsrik i Piteå kommun. Mellan 55 och 60 procent av abonnemangen tecknas i Piteå, omtalar Lars Viklund.Viklund känner igen bilden som framträder i en undersökning som Göran Nordström vid Statistiska centralbyrån (SCB) gjort. Rapporten visar att framför allt unga vuxna i åldern 25-34 avstår från tandläkarbesök. Samtidigt går äldre personer, från 55 år och uppåt, oftare till tandläkaren jämfört med för 20-30 år sedan.
Olika tendenser
Utvecklingen bland yngre och äldre personer uppvisar alltså helt olika utvecklingstendenser. Under mitten av 1980-talet började 25-34-åringarna att besöka tandläkare alltmer sällan och denna utveckling har i stort sett hållit i sig. År 1980 hade 2 procent av kvinnorna och 5 procent av männen i åldersgruppen inte besökt tandläkare på minst fem år. År 2005 hade denna andel ökat till5 procent hos kvinnorna och till 11 procent hos männen, det vill säga en fördubblad andel för både männen och kvinnorna.
Personer i åldern 55-64 år har sedan mitten av 80-talet besökt tandläkare allt oftare, även om en viss minskning kan utläsas för de senaste åren. För de äldsta åldersgrupperna, 65-74 år och 75-84 år, är trenden mot tätare tandläkarbesök mer tydlig.
Skillnaderna är även påtagliga mellan mer resursstarka grupper och mindre resursstarka såsom ensamstående med barn, arbetare och låginkomsttagare.
Fast kostnad
- Att resurssvaga går till tandläkaren mer sällan är ju inte förvånande. Om man inte har en aning om huruvida tandläkarbesöket kommer att kosta 500 kronor eller 5 000 kronor, törs man inte gå dit, säger Lars Viklund vid Folktandvården i Piteå.Abonnemangstandvård innebär att man får regelbundna undersökningar och all den förebyggande vård man behöver till en fast årskostnad. Om det visar sig att man behöver laga ett hål eller göra om en trasig fyllning, så ingår detta i premien.
Abonnemangspriset varierar beroende på ålder (priserna är något högre i de äldre åldersgrupperna) och i vilken premieklass man hamnar. Det sistnämnda baseras i huvudsak på hur mycket tandvård vederbörande behövt under den senaste tvåårsperioden.