Tidigare har det inte funnits något besiktningskrav på A-traktorer. Men från och med den 20 maj 2018 ska en A-traktor besiktas senast fyra år efter att den först registrerades och sedan vartannat år. I Norrbotten finns det 872 A-traktorer, men enligt Transportstyrelsen är det bara 26 stycken som genomgått en godkänd kontrollbesiktning. Det finns alltså hela 846 A-traktorer som riskerar att få körförbud den 20 maj.
– Det är klart att det finns risk för kaos om så många väntar med besiktningen. Men vi gick ut med information om de nya reglerna redan för ett år sedan och sedan den 1 januari 2018 har vi öppnat möjligheten att besikta, säger Anders Gunneriusson, utredare på Transportstyrelsen.
Varför införs besiktningskravet?
– Det handlar om trafiksäkerhet. Vi vet att många A-traktorer har tekniska brister, men i och med kravet på besiktning så hoppas vi att de problemen ska upphöra. För ett par år sedan började det hända fler olyckor med A-traktorer och polisen har mycket jobb med det här. Besiktningsreglerna är också en anpassning till EU-lagstiftningen, säger Anders Gunneriusson.
I hela Sverige handlar det om över 15 000 A-traktorer som måste besiktas. Om inte väntar körförbud. En sak som kontrolleras är hastigheten. En A-traktor får inte gå att köra fortare än 30 kilometer i timmen.
– Nej, för då är det ingen A-traktor. Det är ingen idé att kontrollbesikta den om den kan köras snabbare än 30 kilometer. Det som händer i så fall är att ägaren måste registreringsbesikta fordonet igen och det kostar cirka 2 000 kronor, säger Morgan Isacsson, ansvarig för kontrollbesiktning på Bilprovningen.
Han säger att det flesta A-traktorer sannolikt går fortare än 30 kilometer, men någon polisanmälan blir det inte.
– Bilprovningen agerar inte polis, vi kollar trafiksäkerheten.
Isacsson tipsar alla som äger A-traktorer att kontrollera chassinumret så att det överensstämmer med den ursprungliga registreringen.
– Det skruvas och meckas en del med fordonen. Kanske har karossen bytts. Det är viktigt att det stämmer så vi slipper göra en kostsam identitetsutredning.
Vid besiktningen kontrolleras bromsar, styrning, hjulupphängning och rostskador liksom belysningen, varningstriangeln och att däcken inte är slitna. Precis som med vanliga bilar alltså, men det tar sannolikt längre tid att besikta en A-traktor eftersom även den tillåtna hastigheten 30 kilometer ska kontrolleras.