För att garantera en fri lottning har Piteå kommun tagit hjälp av it-konsulten Magnus Ekros som utformat ett dataprogram för ändamålet.
Strax efter klockan 10.00 på tisdagsmorgonen tryckte Stig Rönnbäck, ordförande i NAV, på enter-knappen som startade lottdragningen. Efter att de 89 ungdomar som tillhör de "prioriterade grupperna" tilldelats jobb var de så dags för en slumpvis lottdragning bland de övriga ungdomarna.
Enligt ett politiskt beslut ska minst 80 procent av alla sökande i respektive åldersgrupp få arbete. I år handlade det om personer födda 1993, 1994 och 1995.
Efter att lottdragningen nu är gjord börjar arbetat med att placera ut ungdomarna (efter önskemål) i perioder och på arbetsplatser. Besked om detta kommer via brev hem i april/mars.
Stig Rönnbäck gläds över det stora intresset för kommunala sommarjobb, men menar samtidigt att det också visar på hur hög ungdomsarbetslösheten i Piteå är i dag och skickar en passning till det lokala "näringslivet":
- Tänkt om de skulle kunna fixa fram lika många platser som vi, då skulle det verkligen vara intressant att vara ung i Piteå i dag!
Kan ha otur
En risk med lottdragningen är att det kan finnas ungdomar som sökt sommarjobb två år i rad, men blivit utan:
- Om det finns ungdomar som haft så otur så är de garanterade plats nästa sommar, säger Inga Johansson, verksamhetschef för Vägledningscentrum.
Hon uppmanar ungdomarna att ta referenser från sina arbetsplatser, något som kan vara bra att visa upp om man söker sommarjobb någon annanstans sedan.