Det råder en skev könsfördelning i en stor del av de vanligaste yrkena i Sverige, rapporterar länsstyrelsen i sin strategi för jämställdhet. Undersköterska är den mest kvinnodominerade branschen i Sverige där 91 procent av alla yrkesverksamma utgörs av kvinnor. Vicente Paavola har jobbat som undersköterska i över tio år och ångrar inte sitt val en sekund. Idag jobbar han i Piteå kommuns hemtjänst.
– Jag har alltid vetat att jag vill jobba med människor och som undersköterska får man träffa en mängd olika personer.
Enligt länsstyrelsens rapport arbetar kvinnor och män inom olika branscher och yrken baserat på kön, med olika villkor och status. Mäns yrken värderas och lönesätts generellt högre. Kvinnor gör oftare normbrytande yrkesval än män, medan unga män är de som väljer allra mest könstraditionellt. Trots det valde Vicente Paavola yrket redan som 19-åring.
– Att det är en kvinnodominerad bransch har jag aldrig sett som något negativt, snarare positivt. Jag tror att många har en skev bild över vad yrket innebär. Det är så mycket mer än att sköta människors hygien, säger han.
– Det är lärorikt, utvecklande och varierande. Ingen dag är den andra lik.
I sektorer som domineras av kvinnor är lönerna lägre och ju mer mansdominerat ett yrke är, desto högre lön, enligt Länsstyrelsen, som även rapporterar att kvinnor i Norrbotten hade i snitt enbart hade 80,7 procent av männens lön 2015. Vicente Paavola tror att lönen och yrkets status är en bidragande orsak till det låga intresset för branschen.
– Många unga har ett stort karriärsfokus och lägger kanske större vikt vid en hög lön och status än att yrket ska kännas bra. Det gör att många som egentligen hade trivts och passat som undersköterskor väljer bort yrket. En högre lön hade gjort yrket mer attraktivt.
Norrbotten uppvisar större könssegregering än det nationella genomsnittet, skriver Länsstyrelsen. En könssegregerad arbetsmarknad bygger på stereotypa föreställningar om kön. Genom sociala och kulturella idéer om vad som är ”kvinnliga” och ”manliga” yrken vidmakthålls uppdelningen. Vicente vill inspirera fler till att våga bryta normen.
– Jag är stolt över att vara undersköterska och hade önskat att fler män skulle ge yrket en chans. Det hade kunnat inspirera fler till att våga söka sig till en kvinnodominerad bransch.