90-årsjubilar med många färgstarka personligheter
Idrottsrörelsen har en intressant historia i Pitebygden. Redan i början av 1900-talet hade Piteå sin första idrottsorganisation, Idrottsföreningen Kamraterna. 1906 bildades Piteå idrottsklubb. För 90 år sedan föddes Piteå idrottsförening och är i dag ensam kvar av de tre.
Här har juniorlaget av årgång 1921 ställt upp sig för fotografering efter en segermatch mot Luleå. Stående från vänster Arvid Lundström, Sixten Grönlund, Herman Sanfridsson, supporter i fotboll och stor bandystjärna, Folke Nyberg, Harald Åsberg, Axel Olsson, färdledare, Timon Renlund, Erik Sjöstedt, Curt Lundberg, Erik Nyström, Rolf Forsén, Folke Olofsson, Fritjof Sundström och Bengt Hedström.
Foto:
IFK Kamraterna hade till en början friidrott på programmet men övergick sedan till enbart fotboll.
Ett par år tidigare bildades Piteå idrottsklubb, en klubb som hade till syfte "att medelst kroppsövningar bestående av gymnastik, atletik, simning, rodd samt idrott av alla slag utbilda kroppen så att varje medlem kan när så krävs vid tävlingar och uppvisningar och framför allt i farans stund visa det rätta mannamodet".
Med- och motgångar
Våren 1918 samlades en grupp Pitebor som kände det betydelsefullt att få till stånd en ny idrottsförening. Namnet blev Piteå idrottsförening. Interimsstyrelsen bestod av telekommissarie K.V. Hansén, banktjänsteman M. Berglund, konditor Gustaf Suonio och kopparslagare Gustaf Rundqvist. Hansén fick i uppdrag att hantera ordförandeklubban.
De aktiva idrottarna skulle utrustas med tröja i vitt och byxor i svart, som de aktiva fick köpa till självkostnadspris. Men ganska snart beslutades att ändra klubbdräkten till rött och vitt.
Året efter att Piteå IF bildats kom en invit från IFK Kamraterna om att gå upp i denna för-ening. Kamraterna disponerade då Kvarnvallen och PIF höll till på en skolgård. Ganska snart förenades de två föreningarna under namnet Piteå idrottsförening. Ordförande i PIF var då urmakare Hjalmar Boström, vilken tidigare var ordförande i Piteå IK. Därefter har raden av ordföranden avlöst varandra genom åren.
Det har varit 90 år av såväl med- som motgångar för för-eningen avslöjar tidningsreferaten, om än i blygsam form de första åren. Då fanns knappt ett enda idrottsreferat. Just nu är det uppåt inom fotbollen för PIF sedan damerna tagit klivet in i damallsvenskan. Rubrikerna har kanske aldrig varit så stora sedan Expressen år 1955 skrev " Piteå är prenumerant på DM i ishockey" och då hockeylaget var nära att kvala till allsvenskan 1964.
Genom åren har det funnits många färgstarka personligheter med i verksamheten och vars insatser på olika områden är svår att överskatta.
Drabbad av spanskan
Men låt oss återvända till startåret 1918, då det i augusti för första gången anordnades ett idrottsarrangemang i den nybildade föreningens regi, en allmän idrottsgala. Där var det tydligen si och så med disciplinen. Besvikelsen var nämligen stor hos arrangörerna när de främsta anmälda i höjd- och längdhopp, spjut och kula uteblev.
De resultat som uppnåddes betraktades dock som mycket goda, med hänsyn till att många av de tävlande var försvagade av nyligen genomgången "spanska sjukan".
Hemmapojkarna Gustaf Suonio, G Myhrbeck, O, Ljungkvist, A. Berglund och Gustav Rundqvist återfanns i topp i nästan varje idrottsgren.
I tidningen konstaterades Suonio och Rundqvist, som nått in ett gott stycke över de 30 åren, med framgång klarat sig väl mot betydligt yngre kamrater.
Inför den allmänna tävlingen meddelades att arrangemanget skulle ordnas på IFK Kamraternas idrottsplats
- På grund av att det ej varit möjligt att iordningställa någon löparbana å den kuperade terrängen blir det här uteslutande kast- och hopptävlingar meddelades det.
På kvällen hade PIF anordnat med bal där Hospitalets (Furunäsets) musikkår medverkade.
Friidrott är föreningens äldsta sektion. Länge har också PIF:s friidrottare varit bland de främsta i länet.
Fotbollen kom igång 1920. Inför ett distriktsmästerskap 1921 hade det ordnats en vänskapsmatch mellan PIF och ett kombinerat lag från båten Svensksund som låg i Piteå hamn. PIF vann matchen med 14-0. "Blåjackorna voro otränade men spelade ett just spel" konstaterades det i tidningen. Det året gick PIF:s juniorer till seminfinal i DM genom att möta Gülzas från Luleå, en match som slutade med 5-1 seger för det senare laget. "Domarna från Boden såg offside bra men fusktricken uppmärksammades icke", var betyget från den matchen.
I samband med DM-tävlingen anordnades även ett landsvägslopp på 13 kilometer. Bästa PIF-are var A. Sandin på tredje plats med tiden 48 minuter och 55 sekunder.
1919 sökte föreningen inträde i gymnastik-, idrotts-, skid-, sim- och cykelförbunden.
Lämnat spår efter sig
Vid en stor skidtävling i Älvsbyn i mars 1919, i ovanligt svår terräng, vann Erik Öberg, PIF, sträckan 30 km. 20 km-loppet vanns också av PIF med
S. Berggren. I gruppen under 17 år väckte 15-årige Axel Olsson, som senare emigrerade till USA, sensation genom att segra på 10 km.
Orientering introducerades 1940, ishockey i början av 1940-talet, ungdomssektionen 1944, handboll kom 1945, bordtennis 1948, boxning 1955. Även bandy och konståkning har funnits på dagordningen.
Listan över aktiviteter har sedan förändrats genom åren men samtliga grenar som är eller har varit på programmet har på ett eller annat sätt lämnat några spår efter sig i Pitebornas medvetande.
Därtill kan läggas att det även funnits utrymme för en nöjesdetalj inom föreningen. Redan 1919 bildade föreningen en egen orkester för baler. Sedan har anordnats folkfester av olika slag. Vem har väl inte kommit i kontakt med exempelvis PIF-mässorna?
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!