Piteå kommun betalar ut ersättningen om 71 kronor per dag, som ungdomarna har rätt att få. Mer hjälp än så får de inte.
Ett tusental ungdomar som ansökt om tillfälligt uppehållstillstånd enligt den nya gymnasielagen har redan fått avslag.
– Problemet är att den här lagen inte är rättsligt prövad. Vi följer SKL:s rekommendationer och enligt dem är det staten som ska bära ansvaret för de här personerna, säger Thomas Utterström, chef vid försörjningsstöd Piteå kommun.
Han beklagar att den här gruppen ungdomar hamnar i kläm när SKL och Migrationsverket är oeniga.
– Mina socialsekreterare tampas med svåra frågor varje dag. Det här är en grupp av flera personer som saknar bostad i Piteå kommun. Det är jättetufft att möta varje person som saknar bostad, säger han.
Han menar att den otydliga lagstiftningen är en svårighet med dessa ensamkommande.
Av det tiotal drabbade ungdomar i Piteå finns det uppgifter om att sju av dem har bott i Piteå en tid och därmed har ett socialt nätverk av vänner och bekanta. Tre av dem har flyttats till Havsbadet från andra kommuner och känner därmed i princip ingen i Piteå.
– Personer har alltid möjlighet att vända sig till oss och göra en ansökan om ekonomisk bistånd. Då tittar vi på vilka förutsättningar som gäller för just den individen. Men när det handlar om bostad så är det personens eget ansvar att lösa det.
– Det är en jättetuff situation, men det är den bedömningen jag gör i dagsläget, säger Thomas Utterstöm.
Irene Sokolow är presskommunikatör vid Migrationsverket. Enligt henne är Migrationsverket fullt medvetna om att det är en svår situation.
– De här personerna har ett lagakraftvunnet utvisningsbeslut, de är inte längre här som skyddssökande. De är tillståndssökande och då har man inte möjlighet att bo i Migrationsverkets boenden, säger hon.
Irene Sokolow menar att civilsamhället och ideella organisationer har en viktig roll att spela i det här läget.
– Vi är lika angelägna om att få ett besked från Migrationsöverdomstolen. Vi hoppas verkligen att vi ska få en rättslig vägledning, för att veta hur vi ska förfara med alla dessa ansökningar, säger Irene Sokolow.
Hon uppger att Migrationsverket är bundet av lagar och förordningar.
– Det är vårt existensberättigande. Vi kan inte göra plats för personer som har ett lagakraftvunnet beslut i sitt asylärende, säger hon.