75-dagarsregeln slår hårt mot deltidsarbetare

I april 2008 infördes hårdare regler för deltidsarbetslösa och stämplingsdagarna minskade. Regeln har slagit hårt mot många deltidsarbetare som ibland tvingas tacka nej till arbete av ekonomiska skäl.

PITEÅ2013-02-25 06:00

Som deltidsarbetslös får man bara stämpla upp till heltid i 75 dagar, mot 300 som det varit förut. Detta får konsekvenser när de 75 dagarna är slut. Vissa drabbas hårt. Se artikel intill.

Marita Lundgren, biträdande marknadschef på Arbetsförmedlingen, vill inte ha någon åsikt om 75-dagarsregeln är bra eller dålig. Hon vidgår dock att den kan slå hårt mot den enskilde. Hon lyfter därför fram vikten av Arbetsförmedlingens uppdrag i sammanhanget.

Viktigt känna till reglerna
- Det är väldigt viktigt att den som har a-kassa känner till vilka försäkringsregler som gäller. Som försäkringstagare är man skyldig att ta reda på det men vi ska också hjälpa till och informera.

Marita Lundgren säger att det är viktigt att Arbetsförmedlingen fungerar som ett stöd för den arbetssökande.

- Tillsammans med den arbetssökande lägger man upp en strategi för hur arbetssökandet ska planeras. Vi har en dialog och säkerställer att den arbetssökande vet vad som gäller. När man inte längre uppfyller villkoret att söka deltidsersättning, väljer vissa att klara sig med den ersättning som deltidsjobbet ger. Andra väljer att säga upp sig. Det är väldigt olika, säger hon.

Förhindra deltidsfälla
Lotta Finstorp, riksdagsledamot i arbetsmarknadsutskottet, skriver i ett svar till Piteå-Tidningen varför 75-dagarsregeln infördes och om den fungerar som det var tänkt: "Vårt huvudfokus är att alla ska kunna ha ett jobb och därmed kunna leva på sin lön. Deltidsarbete kan därför bli en fälla, inte minst för kvinnor som i alltför stor utsträckning arbetar mindre än heltid. Vi såg att många deltidsarbetande kvinnor hamnade i en inlåsning på arbetsmarknaden. Det är också en signal till arbetsgivarna att så långt det är möjligt heltidsanställa så att människor kan vara självförsörjande. Arbetslöshetsförsäkringen är en omställningsförsäkring mellan två jobb och vår utmaning är att jobben ska bli fler, inte att fler människor ska ha långa perioder med a-kassa."

FAKTA Ersättningsregler

Den som är helt arbetslös kan som längst få ersättning i 300 dagar. (För den som har barn under 18 år gäller 450 dagar)

För den som är deltidsarbetslös finns ytterligare en begränsning, den så kallade 75-dagarsregeln. Den innebär att om du under en vecka både arbetar och får ersättning från a-kassan, kommer dagarna du får ersättning inte bara att räknas av från de 300 (450) dagarna utan även från de 75 dagarna. För att fortsätta få ersättning när de 75 dagarna är slut krävs att du är helt arbetslös och att du har dagar kvar av de 300 (450) dagarna.

När du har förbrukat de 75 ersättningsdagarna i samband med deltidsarbete kan du inte längre få ersättning för veckor du deltidsarbetar.

Om du inte kan få arbetslöshetsersättning på grund av att dina 75 deltidsdagar tagit slut, kan du säga upp dig från ditt arbete utan att bli avstängd från ersättning, om inkomsten från ditt deltidsarbete kommer att understiga den ersättning som du får från a-kassan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om