Att utföra persontransporter med buss är ett ansvarsfullt arbete som ställer höga krav på både skicklighet och kunskap. Därför finns det lagar och förordningar som reglerar yrkesförarens kompetens för att få utföra dessa transporter.
Lagen kräver sedan den 10 september 2015 ett yrkeskompetensbevis för att få utföra dessa, ett bevis som sedan gäller i fem år. Därefter krävs en fortbildning vart femte år för att förnya beviset.
I dag är busschaufförer ett bristyrke där många förare kan komma att försvinna. Fortbildningen är något som har gett effekter för äldre förare, både vad gäller sådana som har kört hela livet eller som valt att sadla om. Pensionären Anders Wikdahl från Hortlax är en av dem.
Han är den gamla mackägaren som sadlat om till busschaufför. Butiksäventyret pågick i 25 år, men efter hustruns bortgång 2007 lade han det på hyllan. Han drog sig tillbaka, men omställningen blev stor och han hade svårt att finna ro i sin nya tillvaro.
– Jag tycker att jag hade för lite att göra. När min hustru gick bort blev det ännu tommare. Sen var jag för frisk för att inte göra någonting, säger Anders Wikdahl, busschaufför vid Norbergs buss i Piteå.
Det nya kravet om fortbildning ger ett stort och tvärt bortfall i branschen, ett tomrum som blir svårt att fylla för en åldrande yrkeskår.
– Jag tog busskortet 1984, varför jag gjorde det vet jag inte riktigt, men det var en bilskollärare i Hortlax som sa att jag skulle ta kortet. Då undrade jag till vilken nytta, men det visade sig komma väl till pass, skrattar han.
Bristen på personal oroar. Länstrafiken går med stora underskott, och under vintern har linjer i Norrbotten ställts in.
– Det kan bli ett stort problem. Linjerna ställs in och det blir mindre service, framförallt ute i byarna. De stora linjerna som Piteå – Luleå kommer finnas kvar. Det är smålinjerna som drabbas, säger Anders Wikdahl.
Något som ofta kommer upp i samband med bussolyckor är hur chaufförens ålder har inverkat. Åldersfrågan är något som man inte ska ta för givet menar Anders Wikdahl.
– Jag tycker att jag är i samma fysiska form som de yngre chaufförerna. Jag motionerar cirka en mil varannan dag. Men det skulle inte alls skada med en årlig kontroll, det har vi på våra ordinarie chaufförer. Så borde det även vara för de som kör extra, säger Anders Wikdahl.