70 mil kraftledning på havets botten

ENERGI. En 70 mil lång kraftledning på havsbottnen planeras mellan Luleå och Gävle. Den kan bli en viktig del i det supernät som i framtiden ska förbinda all europeisk vindkraft.- Om vi på allvar vill påbörja utbygganden av vindkraft måste nätkapaciteten byggas ut, säger Achim Berge, vd för WPD Scandinavia.

Piteå2006-12-20 00:00
Initiativet välkomnas av branschorganisationen Svensk Vindkraft.

- Vi är mycket positiva till den planerade kabeln längs Norrlandskusten. Den är ett viktigt steg mot ett "European Super Grid", säger Matthias Rapp, som är tillförordnad chef för Svensk Vindkraft, i ett pressmeddelande till Piteå-Tidningen.

Förväntad brist

Iden om ett supernät som ska förbinda all europeisk vindkraft är redan förankrad i den europeiska vindkraftsorganisationen EWEA.

WPD, en av Europas största vindkraftsaktörer, projekterar redan tre vindkraftsparker längs Norrlandskusten. Det största, Klocktärnan, planeras 17 kilometer rakt österut från Jävre. Övriga två områden är Storgrundet utanför Söderhamn och Finngrundet i Gävlebukten.

Sedan i somras tittar WPD också på möjligheten att dra en kraftledning på havsbottnen mellan Luleå och Gävle.

- Anledningen är den förväntade bristen på överföringskapacitet i det befintliga nätet från norra till södra Sverige, förklarar Berge.

Arbetsgrupp

Tanken är helt enkelt att ansluta ett flertal vindkraftsprojekt i norra Sverige till förbrukningsområden runt Stockholm.

- Här handlar det om att samla flera projekt. Det är ju inte bara vi som planerar att bygga vindkraftverk, säger Berge.

Projektet drivs av WPD, som i sin tur tillsatt en arbetsgrupp av konsulter som bidrar med fackkunskap och olika studier. Gruppen består bland annat av representanter från Gothia Power, Ångpanneföreningen, Aquabiota Water Research och ABB. Ett nära samarbete med Svenska Kraftnät och branschföreningen Svensk Vindkraft eftersträvas också.

Kortare byggtid

- Självklart hoppas vi på ett brett samarbete med WPD och Svenska kraftnät, säger Matthias Rapp.

En stor fördel med sjökabel är att tillståndsprocessen förmodligen blir enklare. Att dra nya kraftledningar på land innebär bland annat förhandlingar med tusentals markägare. Det gör arbetet krångligt och tar väsentligt längre tid.

- Till havs finns inga markägare, påminner Berge, och berättar att även själva byggtiden för en kraftledning på havsbotten är kortare.

God ide

Ändå handlar det om en mångmiljardinvestering.

Hur stor vill inte Berge ännu spekulera i.

- Det är för tidigt att uttala sig om. Ekonomin hänger samman med hur många som ansluter sig, priset på tekniken om några år och en massa andra faktorer.

Att dra kabeln på havsbotten är också tekniskt komplicerat.

- Men alla våra tidigare undersökningar visar ändå att det här kan vara en god ide, säger Berge.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om