7 000 män i Norrbotten kallas till prostatacancertest

Prostatacancer är Sveriges vanligaste cancerform. Efter årsskiftet får nu cirka 7 000 män i Norrbotten, som är 50 och 56 år, ett brev där de erbjuds att gratis testa sig för cancerformen.

Efter årsskiftet får cirka 7 000 män i Norrbotten, som är 50 och 56 år, ett erbjudande om att gratis testa sig för prostatacancer. (Arkivbild)

Efter årsskiftet får cirka 7 000 män i Norrbotten, som är 50 och 56 år, ett erbjudande om att gratis testa sig för prostatacancer. (Arkivbild)

Foto: Johan Nilsson/TT

Piteå2023-11-08 06:00

Det handlar om Organiserad prostatacancertestning, OPT, som i grunden egentligen är ett så kallat PSA-prov.

Lennart Roslin, Bergsviken, engagerad inom Prostatacancergruppen Pitepalten och känd som Piteås egen jultomte, har länge uppmanat alla män över 50 år att gå och ta provet.

Han välkomnar nu regionens satsning.

– Det är helt rätt väg att gå. Jag har tidigare också uppmanat mina söner att gå och ta testet. Sedan är det ju gratis också, säger han.

undefined
"Det är jättebra, helt rätt väg att gå", säger Lennart Roslin, Bergsviken, om regionens satsning. (Arkivbild)

Under tisdagen nåddes han av det positiva beskedet.

– Vi har inte hunnit att prata om det ännu i Pitepalten, vi ses en gång i månaden. Men vi kommer säkert att ta upp det nästa gång vi träffas, det har varit en lång kamp, säger Lennart Roslin.

Risk för överdiagnosticering och onödig behandling har tidigare fått Socialstyrelsen att säga nej till nationell screening med PSA-prov. Men nya kompletterande analyser och magnetkameraundersökning, MR, gör det nu möjligt att ställa säkrare diagnoser när OPT införs.

OTP innebär enligt Socialstyrelsens definition att män får tydlig information om PSA-prov och dess för- och nackdelar och därefter tar ett eget beslut om att testa sig eller inte. 

undefined
Lennart Roslin har länge engagerat sig inom Prostatacancerförbundet och Mustaschkampen. (Arkivbild)

Satsningen genomförs av Norra sjukvårdsregionförbundet där Region Norrbotten ingår. 

Finansieringen för regionen är cirka 2,6 miljoner kronor per år samt en engångskostnad på 625 000 kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!