65 år gamla burkar förbryllar

I Karl-Gustaf Åströms ägo finns två gamla konserveringsburkar som han sparat. De är från före frysboxens tid och innehållet verkar inte ha möglat.

Gamla. Karl-Gustaf Åström Piteå funderar över innehållet i ett par 65 år gamla konserveringsburkar. De konserverades av hans mor i föräldrahemmet i Pålberget någon gång  på femtiotalet.

Gamla. Karl-Gustaf Åström Piteå funderar över innehållet i ett par 65 år gamla konserveringsburkar. De konserverades av hans mor i föräldrahemmet i Pålberget någon gång på femtiotalet.

Foto: Maria Johansson

Piteå2018-02-12 18:30

Videon är inte längre tillgänglig

I barndomshemmet i Pålmark, där Karl-Gustaf Åström växte upp, var det vanligt att mat från självhushållet konserverades för att få längre hållbarhet. Annars fanns mycket små möjligheter att bevara färskheten i kött och grönsaker.

– Mina föräldrar köpte den första frysboxen år 1953, efter det har jag aldrig varit med om att konserveringsapparaten togs fram. Då slutade mamma konservera, säger han.

För drygt 30 år sedan övertog Karl-Gustaf Åström och hans fru hemgården som funnits i hans släkt i generationer. Då fann han burkarna i en gammal utekällare på gården och där har de fått stå kvar sen dess.

– När vi överlät gården till vår dotter och flyttade in till stan för några månader sedan tog vi dem med oss.

Vad som gjorde att han inte for med dem till sopstationen, kan han inte riktigt svara på.

– Jag tyckte det var intressant att de var så gamla. Så länge ringarna av gummi sitter kvar och håller tätt, ska det vara vakuum i konserveringsburkarna, säger han.

Han har ingen större önskan att smaka innehållet, det ser inte så aptitligt ut. Men han är fascinerad över att man inte kan se att de möglat, efter så lång tid.

– Om någon kan göra en test och se om det finns spår av bakterier eller mögel, så är jag är nyfiken på att undersöka och se vad innehållet består av.

Miljöinspektör Agnes Sjölund på Piteå kommun fick se en bild på burkarna som konserverats med den gamla metoden.

– Generellt kan jag säga att om man använder en glasburk som är steriliserad, sätter i maten och sedan försluter väl, så är det liten risk att bakterier frodas i den miljön. Hur lång hållbarhetstiden sen blir – om det är 1, 5 eller 20 år – är det svårt att uttala sig om.

Dagens industriellt tillagade konservburkar har ett bäst före datum, vilket garanterar deras hållbarhetstid. På de här burkarna som stått så länge vet man inte hur gummiringen klarat sig kring förslutningen.

– Men om man vill undersöka burkarnas innehåll så finns det laboratorier som utför olika typer av tester. Då kan man specificera vad man vill att de ska ta prover på och höra med dem vad de tycker är lämpligt att analysera, säger hon.

Men frågan är vad som skulle hända om man öppnade locken.

– Behöver man ha gasmask på sig eller inte. Det är det som är frågan, säger Karl-Gustaf Åström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!