600 småhus får el från vindkraft

Ett enda av de många vindkraftverk som byggs i Markbygden kommer att producera el som motsvarar energiförbrukningen för 600 småhus.

Alltid på menyn. Mackor och kaffe vid frukostmötet.

Alltid på menyn. Mackor och kaffe vid frukostmötet.

Foto: Tommy Norin

PITEÅ2018-05-04 15:48

Under fredagsmorgonen samlades företagare i Piteå till vårens sista frukostmöte i Småstaden. Temat var bland annat hållbar energi där Per Swärd, vd för Smurfit Kappa i Piteå, Magnus Marklund, vd för Rise i Piteå, Björn Lavander, Piteå energi, Magnus Edin, vd för Sunpine, och Stefan Lundmark, nationell samordnare för vindkraft, gav synpunkter hur de ser på utvecklingen kring den energi som just nu skapas i Piteå.

Stefan Lundmark tog upp att processen är igång med att bygga 250 vindkraftverk i Markbygden. Enercon står för 77 verk och General Electric för resten. Efter det följer ytterligare stora etapper av den park som beräknas rymma 1 101 turbiner.

– Aktörerna vågar bygga därför att produktionskostnaden är nere på cirka 30 öre per kilowattimme. Det behövs inte stöd för att bygga vindkraft, sade Lundmark.

Han sade att enbart ett av de 250 verken som börjar resas i sommar får kapacitet att producera 12 miljoner kilowattimmar per år. Det motsvarar energiförsörjningen för 600 villor.

Björn Lavander pekade på att i dag har Piteå tre viktiga forskningsobjekt vad gäller solkraft. Pite energi har byggt solpaneler på taket till Acusticum, intill ligger solparken Solvåg och solpanelerna vid huvudkontoret har mätts upp som landets mest effektiva solpanelanläggning.

– Ska Sverige klara omställningen från fossila till förnybara bränslen, krävs bättre åtkomlighet av skogen, sade Per Swärd.

Han sade att industrin ser det som ett bekymmer att stora arealer undantas från avverkning av naturskyddshänsyn.

Magnus Marklund konstaterade att den hållbara revolutionen har börjat och Piteå är en framgångsrik kommun vad gäller att ta fram förnybara energikällor.

– Vi har sol och vind och vatten i Norrbotten. Ingen kan matcha oss här uppe, sade Marklund, som pekade på att forskningen i Piteå visar på att järn kan vara en bärare av energi.

Det hörde inte till temat, men ämnet kräver ändå energi. David Nyström vid räddningstjänsten delade ut broschyrer om det spektakulära räddningsloppet som ska genomföras 2 juni. Loppet handlar om att ta sig igenom 30 mer eller mindre blöta, leriga och torra hinder. Förra året deltog 460 personer i lag. Den siffran kan komma att slås.

– Hittills har vi fått 300 anmälningar och folk kan anmäla sig ända fram till två dagar före loppet, sade Nyström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!