60-plussaren Ulf fick nobben som blodgivare

Trots blodbrist ratas de över 60 år från att bli blodgivare. "Vad är det för fel på mitt blod", frågar sig Ulf Sjödin.

Ulf Sjödin, 64 år, vill ge blod men nekas på grund av sin ålder. Han ifrågasätter varför redan registrerade blodgivare kan ge blod upp till 75 år, men inte de som vill börja ge efter 60 års ålder.

Ulf Sjödin, 64 år, vill ge blod men nekas på grund av sin ålder. Han ifrågasätter varför redan registrerade blodgivare kan ge blod upp till 75 år, men inte de som vill börja ge efter 60 års ålder.

Foto: Frida Enberg

PITEÅ2019-08-08 21:30

Blodbanken på Sunderby sjukhus uppges ha sinat till kritiska nivåer. Människor över 60 år ratas däremot som förstagångsgivare, trots att tidigare registrerade får fortsätta ge upp till 75 års ålder. Ulf Sjödin, 64 år från Piteå, ställer sig frågande till varför gränserna skiljer sig åt.

– Det är ju 15 års blodgivande det handlar om. Det är många liter. Vad är det då som är problemet? Det är ju en väldigt stor grupp människor som skulle kunna börja ge blod, säger Ulf Sjödin, som blivit nekad vid registrering.

– Finns det en vettig riskanalys kan jag ju förstå det, men hälsotillstånd ser de ju i journaler. Det känns mest som att det är en märkligt cementerad regel. Det kanske vore bra att se över detta på ett vettigt sätt.

Margareta Persson, områdesansvarig på blodcentralen i Piteå, förklarar att blodet ofta behäftas med sämre värden när vi stiger i ålder.

Hon berättar att det givetvis handlar om blodkvalitet, men att det också är en säkerhetsfråga för givarna.

– Man ska vara helt frisk när man ger blod, och vi blir ju inte friskare och piggare ju äldre vi blir, säger hon.

Däremot kan hon inte ge några svar på varför ålderstaken skiljs åt.

– Det är Socialstyrelsen som styr hela vårt regelverk, så det är de som måste svara på det, säger hon.

Maria Remes, överläkare på blodcentralen i Umeå, har inte heller några svar på varför ålderstaken skiljer mellan förstagångsgivare och redan registrerade.

– Det är en bra fråga som vi också har reflekterat över här. Varför man satt gränsen vid just 60 kan jag inte redogöra för, det vet jag inte. Det är en gräns vi får förhålla oss till. Det är inget vi kan påverka, vi följer bara socialstyrelsens beslut, säger hon.

Socialstyrelsen meddelar att reglerna för bloddonationer regleras i lag, både svensk och europeisk, men att förstagångsgivare över 60 år får godkännas efter att läkare vid blodcentralen gjort en individuell bedömning. Maria Remes berättar att detta rör sig om undantagsfall.

– I de fall där donatorn har en väldigt sällsynt blodgrupp gör vi ibland sådana undantag, säger hon.

Däremot menar hon att resurser inte räcker till för att läkare skall kunna undersöka alla enskilda blodgivare.

– Det finns inte läkare på alla blodgivarcentraler som kan göra sådana bedömningar. I praktiken blir det ohanterligt. Det finns tyvärr inte sådana resurser, säger hon.

Detta gäller när man ger blod

Alla mellan 18-60 år välkomnas att registrera sig som blodgivare.

Är man över 60 år kan man inte registrera sig som ny blodgivare (undantag finns, se nedan).

Förstagångsgivare över 60 år får godkännas efter bedömning av ansvarig läkaren vid blodcentralen.

Redan befintliga blodgivare kan vid läkares godkännande fortsätta att ge blod upp till 75 års ålder. Dessa gränser kan variera mellan regionerna.

Från 65 år krävs ett årligt tillstånd av ansvarig läkare för att fortsätta ge blod.

De juridiska reglerna för bloddonationer styrs av svensk och europeisk lagstiftning.

Socialstyrelsen ansvarar för de regler som gäller för blod och blodkomponenter avsedda för blodtransfusioner.

Bestämmelser gällande blodplasma för läkemedelsframställning överses av Läkemedelsverket.

Socialstyrelsen meddelar: "Vissa kriterier syftar till att skydda donatorns egen hälsa. Exempel på kriterier till skydd för blodgivaren är låg kroppsvikt, hög ålder, lågt hemoglobinvärde och vissa sjukdomstillstånd."

Olika blodgivningscentraler kan ha lokala rutiner, men Lag (2006:496) om blodsäkerhet och Socialstyrelsens föreskrifter (SOSFS 2009:28) om blodverksamhet gäller tills nya har trätt i kraft.

Regelverket för blodgivning finns i Socialstyrelsens föreskrifter SOSFS 2009:28.

En person som inte godkänns som blodgivare, tillfälligt eller permanent, skall informeras om skälen till detta. Om det behövs ska informationen ges muntligt. Detta framgår av 6 kap. 10 §.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om