60 000 Pitebor finns fotodokumenterade

. Över 60 000 personer som suttit hos ateljéfotografer i Piteåbygden mellan åren 1850-1930, varav runt 40 procent av dem är identifierade. De finns nu dokumenterade i ett unikt projekt utfört av Pitebygdens forskarförening, vilket resulterat i en dvd-skivan Piteåporträtt och cd-skivan Hortlax by 1539-1930.

Olov Andersson, Olov Skoglund, Ulf Jonsson och Ulf Holmberg. Det är fyra av 15 personer i Pitebygdens forskarförening som i flera års tid suttit och dokumenterat fotoalbum och samlat in intressanta uppgifter till gagn för många som forskar om sin bakgrund.

Olov Andersson, Olov Skoglund, Ulf Jonsson och Ulf Holmberg. Det är fyra av 15 personer i Pitebygdens forskarförening som i flera års tid suttit och dokumenterat fotoalbum och samlat in intressanta uppgifter till gagn för många som forskar om sin bakgrund.

Foto: Jens Ökvist

PITEÅ2008-11-12 06:00
Vår historia är vår stolthet. De bilder som sitter eller har suttit i en mängd fotoalbum runt om i bygden förmedlar litet av den historia som funnits i ett hem och i en släkt. Många av de bilderna har nu bearbetats och resulterat i en unik bildsamling som omfattar inte bara Piteå utan även i viss utsträckning även Älvsbyn och angränsande byar i Luleå, Skellefteå och Boden.
Pionjärarbete
15 personer i Pitebygdens forskarförening har känt ett alldeles speciellt ansvar att föra personerna och deras livsöden vidare. På sin fritid, och i närmare sex år, har de på ledig tid suttit och bearbetat en stor mängd bilder ur privata och museala fotoalbum. Bland entusiasterna har funnits en stor portion tålamod och en vilja att kunna lägga så många pusselbitar som möjligt. Arbetet har formats till en kulturellt värdefull samling. Något liknande projekt har aldrig tidigare genomförts i Sverige.
Fotodokumentationen kommer framöver att ge många Pitebor lärdomar till livs från sina förfäder och ger kanske också en möjlighet att föra den vidare till sina egna barn. Kanske blir dokumentationen något som inspirerar och medverkar till att historien fortsätter att berättas i framtiden.
- Det handlar om 40 000 ateljétagna bilder berättar Ulf Holmberg, Piteå. En av dem som deltagit i fotoprojektet.
Han tar också tillfället i akt att tala om att forskarföreningen ingalunda satt punkt för dokumentationen. Fortsättningsvis kommer insamlat material att bearbetas och uppdateras samt kompletteras med nya bilder som enskilda personer lånar ut.
- Åtskilliga fotografer finns registrerade och kring dem finns även en liten historia att berätta, konstaterar Holmberg vidare och tycker att det är fantastiskt att det ligger över 1 000 inlämningar bakom den första skivan i fotoprojektet.
Hortlaxfolk
Ett lika oförtröttligt arbete har Margit Öberg, Hortlax, utfört och senare i samarbete med Olov Andersson, Norrfjärden.
- Under 20 år har Margit Öberg samlat in uppgifter om fastigheter och personer i Hortlax. Dessa har sedan kompletterats med bortåt 500 bilder ur Piteåporträtten. Det handlar om tidsperioden 1539-1930. Därmed har alla fastigheter och alla personer i Hortlax kartlagts, påpekar Olov Andersson.
Noterbart att ett av de äldsta korten i fotodokumentationen, tagit senast 1856, visar en person född i Bergsviken. Nämligen silversmeden Anders Lundqvist som tog en porträttbild i samband med sin utbildning i Stockholm. Olov Andersson berättar att Hortlaxdokumentationen innehåller det mesta som rör fastigheterna, med bilder såväl från förr som nu.
- Här finns också en del specialfastigheter, soldater och inhysesfolk dokumenterade, berättar Olov Andersson och konstaterar att många sannolikt kommer att här hitta sina rötter.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om