59-åriga Gunvor avled hastigt efter en rutinoperation

Gunvor Lidman var bara 59 år när hon plötsligt avled i en tarmblödning på Piteå sjukhus, detta efter en rutinoperation. "Det värsta är att jag aldrig fick säga farväl till henne", säger hennes man Ulf Skog-Lidman.

Gunvor Lidman var bara 59 år när hon dog i sviterna av en tarmblödning. "Vi vill bara att sanningen ska komma fram", säger Ulf Skog-Lidman som sörjer sin livskamrat.

Gunvor Lidman var bara 59 år när hon dog i sviterna av en tarmblödning. "Vi vill bara att sanningen ska komma fram", säger Ulf Skog-Lidman som sörjer sin livskamrat.

Foto: Privat/Christoffer Markström

Piteå2023-07-26 18:30

Ulf var förälskad i Gunvor redan när han körde moped som 15-åring. När de träffades igen på äldre dar slog kärleken till även för henne och paret gifte sig 2017.

– Gunvor älskade att handarbeta och brydde sig alltid om alla andra. Först jobbade hon med äldre och sedan med barn. Hon brann särskilt för barn som hade det svårt i livet.

Men Gunvor Lidman hade inte ens fyllt 60 år när hon hastigt avled på Piteå sjukhus under midsommarhelgen förra sommaren.

– Alla hennes vänner i Älvsbyn funderar på vad som hände, eftersom hon var fullt frisk, säger Ulf.

Tidigare på sommaren 2022 opererade Gunvor ett diskbråck på Sunderby sjukhus. Då hon fick komma hem igen var hon medtagen efter medicinering med morfin och ramlade och bröt benet så illa att benpiporna stack ut.

Det blev ambulansfärd och ny operation i Sunderbyn.

– Men sedan var allting bra. Hon var uppe och gick och hade lärt sig att gå med rullatorn. Men det var dåligt med plats i Sunderbyn så de skickade henne till Piteå sjukhus under midsommarhelgen. Där skulle hon ligga fram till på måndag och sedan få en sjuktransport hem till Älvsbyn, säger UIf.

På midsommarafton firade paret sin bröllopsdag på sjukhuset, på midsommardagen kom en av hennes söner och hälsade på och då klagade hon på halsbränna.

– På lördag kväll ringde hon till mig och grät, då hon förgäves försökt få tabletter mot halsbrännan. Då ringde jag till sköterskan och sa att om hon inte fick tabletter så skulle jag själv komma dit med dem från Älvsbyn. Men då sa de att hon skulle få en tablett. 

undefined
Här på Piteå sjukhus vårdades Gunvor Lidman under midsommarhelgen förra året. Men istället för att få åka hem på måndagen så avled hon plötsligt. (Arkivbild)

Men under natten mot söndagen blev Gunvor plötsligt svårt sjuk. 

– Klockan två på natten fick hon kramper, hon kallade på sköterskan och de kom in och gav henne smärtstillande. Men hon blev bara allt sämre, vad jag har förstått så ville Gunvor själv till Sunderby sjukhus då hon misstänkte att det var magsår, säger Ulf.

Han berättar att när en ny läkaren kom in till henne på morgonen så var hon alldeles vit i ansiktet och vårdpersonalen tog ner henne till IVA för att få blod.

– Men hon tog inte emot blodet utan blödde bara rakt igenom, klockan 11.45 på söndagen gick hon bort. 

Ulf, som är helt ovetande om vad som hänt, börjar ringa sin fru på söndagsmorgon för att höra när hon ska komma hem. När hon inte svarar ringer han till sist till avdelningen. En sköterska svarar och säger att han ska få prata med en läkare.

– Då säger läkaren bara att: "Din fru har gått bort". Det blev en total chock för hon hade ju bara opererat benet.

I sitt chocktillstånd tar Ulf bilen till Piteå för att få se sin fru en sista gång. På avdelningen blir han ombedd att ta med alla hennes saker på en gång.

– Så här i efter hand minns jag ingenting av den resan. Vad jag har förstått så ska man kontakta de anhöriga när en patient blir så här sjuk.

Saknaden efter livskamraten Gunvor är enorm.

– Det värsta är att jag aldrig fick säga farväl. Det tar bara 40 minuter från Älvsbyn till Piteå, men jag hann aldrig för ingen ringde mig, säger Ulf.

undefined
Piteå sjukhus har nu gjort en Lex Maria-anmälan och IVO ska utreda hela händelsen kring dödsfallet. (Arkivbild)

Familjen upplever att ingen har kunnat ge svar på varför det inte togs röntgen eller ultraljud på Gunvor eller varför hon inte skickades till Sunderbyn som hon ville.

De uppger att de fått flera olika historier av personalen kring vad som hände och att det varit mycket svårt att få ihop delarna.

Först när familjen efter flera månader får se journalen börjar bitarna falla på plats. 

Det visade sig att Gunvor drabbades av en tarmblödning, ett hål på övre delen av tjocktarmen. Därför kunde hon inte ta emot blodet.

Knappt ett år senare har det också gjorts en intern utredning och en Lex-Maria anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

– Ingen lyssnade på Gunvor och tog hennes smärta på allvar, hade de gjort det så hade hon kunnat vara i livet i dag, säger Ulf.

Han anser att om hon skickats till Sunderbyn på natten så hade kirurgerna där kunnat operera henne, men det gjordes aldrig.

Det senaste året har varit svårt för familjen – först nu har man börjat kunnat gå vidare.

– Nu vill vi bara att sanningen ska komma fram, att det faktiskt var ett misstag som begicks på Piteå sjukhus, säger Ulf.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!