Antalet äldre i arbetslivet blir allt fler och fler väljer också att jobba efter 65. Synen på 55-plussare varierar dock och kunskapen och viljan att diskutera äldre i arbetslivet måste bli större, resonerade Ewa Hedkvist Petersen.
10 år yngre
Projektet Best agers verkar i landstingets regi och har 19 partners och finns i åtta länder. Huvuduppgiften är att visa hur man kan ta tillvara 55-plussarnas kunskaper och erfarenheter på arbetsplatser, i företag och företagande.
- Det är otroligt viktigt att resonera kring äldre i arbetslivet, vilket inte görs i dag i någon större utsträckning, sade Ewa Hedkvist Petersen.
Hon fortsatte med att berätta att människor i Sverige lever som att de är 10 år yngre än vad de i verkligheten är. Den som är 55 år lever som att den vore 45 och så vidare.
Framgångsrikt med mentorskap
- Kärnfrågan i resonemanget om äldre i arbetslivet är ändå: Vill vi arbeta längre? Många vill det och då gäller det att skapa goda förutsättningar för det och ta tillvara de äldres erfarenhet och samlade kunskap. Vissa företag har börjat jobba med de äldre som mentorer åt yngre medarbetare. Något som visat sig vara mycket framgångsrikt, särskilt i tider av generationsväxling där massor av folk är i eller närmar sig pensionsåldern.
Siffror från landstinget visar att cirka 2 000 landstingsanställda av totalt 7 200 kommer att gå i pension de närmsta nio åren.
Åldersfixerade
Ewa Hedkvist Petersen talade om att svenskar är ett åldersfixerat folk och har en lägre toleransnivå mot äldre än vad man har i övriga Europa. Svenskar anser att man inte längre är ung vid 37 medan andra européer satt den åldern till 42.
- I Sverige vill man inte vara gammal. Orden äldre och gammal är väldigt laddade i Sverige på ett annat sätt än utomlands.
Svaret på frågan om Norrbotten behöver 55-plussarna står för övrigt skrivet på framsidan av landstingets broschyr som tagits fram i samarbete med Best agers: 55-plussare i arbetslivet
är en tillgång.